Сливенски родители отново на протест срещу промени в законодателството за децата

Снимка :архив

Протест, насочен към промяна в законите за социалните услуги и за закрила на детето, в които е вмъкната част от т.н. Национална стратегия за детето, ще се проведе в Сливен на 29 септември, съобщи за Slivenpost.bg Надежда Маргенова-един от организаторите на инициативата в Сливен. Очаква се протестиращите да се съберат от 18.00 часа пред сградата на Община Сливен, за да изразят недоволството си от промените, които са направени в Закона за закрила на детето, Закон за социалната услуга, Семейния кодекс и др. , и които ще влязат в влязат в сила от 01.01.2020 г.

„Дано повече граждани и родители разберат, че зад опаковката под която ни представят грижата за децата от страна на държавата е преди всичко вмешателство в живота на семейството и начин за упражняване на контрол и отнемане на права на родителите, да решават как да възпитават и кое е най-добрия интерес за детето“, коментира още тя. Като пример за промени в законодателството тя посочи възможността, която се предоставя на наши и чужди НПО-та да се намесват в живота на българските семейства.

„Подаден за семейството ви сигнал, какъвто и да е – анонимен, на хартия, ще е повод да ви посетят, да ви изготвят доклад и ще ви „препоръчат“ услуга, която вие нямате право да отказвате. Нямате право да не ги допуснете в дома си и да им съдействате за всичко. Ще разполагат с личните ви данни. Дори сигнала да се окаже фалшив, веднъж попадне ли вашето семейство в тяхната база данни, ще бъдете наблюдавани, с повишено внимание от страна на доставчиците на услуги. Ако пък не изпънявате това, което са ви препоръчали може да се стигне до извеждане на детето от семейството“ посочи Надежда Маргенова.

Недоволни родители от цялата страна ще се съберат на Национален протест в столицата на 28 септември.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук