Сливенски социалисти направиха Инициативен комитет, за да популяризират прекия избор при гласуването за Председател на НС на БСП

Сливенски социалисти са създали Инициативен комитет, за да популяризират прекия избор при гласуването за Председател на НС на БСП на 12 септември. Тогава петима кандидати ще влязат в битката за лидерския пост-Корнелия Нинова, Валери Жаблянов, Георги Тодоров, Кирил Добрев и Красимир Янков.

Председател на сливенския комитет е Минчо Афузов, а зам.-председател Васил Петров. Целта на новосъздадената организация е да подпомогне предстоящия избор чрез организация и логистика, като действията му ще са съгласувани с местното и централно ръководство на партията. Подкрепата си за комитета са изразили депутатът ген.Кольо Милев, Мариета Петкова, д-р Наташа Петкова, Янко Янков, Илия Стоев, Михаил Тачев, Петко Петров Крълев, Красимира Иванова, ветерани като Георги Бетев и други.

Основната цел и дейност на комитета обаче ще се осъществява след 12 септември, когато усилията му ще бъдат насочени в повдигане на дебат и търсене на подкрепа както в регионален, така и в национален мащаб, към прокарване на идеята прекият избор да се наложи и при избор на общинските председатели в партията.

Подробности за дейността на Инициативния комитет в Сливен, причината за създаването му и очакванията, с които е натоварено неговото съществуване, разказват Минчо Афузов и Васил Петров в следващото интервю.

-Г-н Афузов защо създадохте Инициативния комитет  и какви са неговите цели, само няколко  дни преди избора на Председател на НС на БСП, който ще се проведе на 12 септември?

-Създадохме този Инициативен комитет в Сливен с цел подкрепа на прекия избор на Председател на НС на БСП. Прекият избор е залегнал в чл. 16 от нашия Устав. Идеята възникна след дебат и разговори с наши другари. Този дебат се наблюдава и в цялата кампания по принцип на различните кандидати по въпроси като нужен ли е прекия избор, кой желае и кой не желае да се гласува по този начин, кой иска да събори прекия избор и кой не. Тези, които се организираме в Инициативния комитет и които ще търсим тепърва разширяване на тази подкрепа, твърдо стоим зад прекия избор като една от най-демократичните и представителни форми на гласуване. Убедени сме, че всеки социалист трябва да има право да гласува. Редица социалисти от Сливен и областта желаят да се заяви и чуе мнението им в подкрепа на прекия избор. Повдигаме въпроса, защото е актуален в предизборния период, като дебат в цялата партия. Целта не е само до 12 септември да се даде гласност. Нашата цел е да се повдигне темата, че тази пряка форма на демократичност на избора, предвид изминалия в цялата страна отчетно-изборен период на партията и създалите се напрежения по места, трябва да се приложи и при гласуването за общински председател.

-Господин  Петров, каква ще е конкретната дейност на този новосъздадена организация до 12 септември?

-До 12 септември работата на Комитета ще се състои в това максимален брой членове на БСП, тук в Сливен, да получат възможността да упражнят правото си на глас и да бъдат достатъчно информирани. Тази дейност по принцип е възложена на общинските председатели в цялата страна. Първо, ние ще се обърнем към нашия общински председател като му предложим допълнителна помощ, съдействие и ресурси с цел разяснителна кампания между членовете, особено в по-отдалечени райони, подобряване организационния процес и логистиката, защото сме наясно колко е затруднена партията към настоящия момент. Целта ни е максимален брой наши членове да упражнят правото си на вот. Ще се обърнем и към нашите партийни секретари. Ако преценят, че техните хора са затруднени да гласуват поради някаква причина, имат нужда от допълнителна логистична подкрепа или друга помощ, ние сме готови да съдействаме.

-Очаквате ли общинския председател на БСП-Сливен да подкрепи тази ваша инициатива, господин Афузов?

-Да, силно се надяваме. Аз, лично, не виждам пречка. Още повече, че всеки би трябвало да иска да му се помогне в такъв напрегнат момент предвид, че това е наша уставна норма. Не е в противоречие на Устава. Предполагам, че общинският председател ще създаде добра организация, но ние ще предложим помощ без да упражняваме каквото и да е друго вмешателство и т.н. Би трябвало, наистина, подадената ръка да се приеме. Правили сме го неведнъж за различни инициативи.

Смятате ли, господин Петров , че след 12 септември тази ваша идея- прекият избор да се наложи и при избора на общински председател, да получи подкрепа на регионално и национално ниво?

-Надявам се. Тогава вече предстои същинската дейност на Инициативния комитет. Убеден съм, че редица наши другари сами ще ни потърсят да се присъединят към нас. Ще се опитаме да извадим наяве този вътрешнопартиен дебат и да обосновем необходимостта от пряк избор и на общински ниво, предвид прозрачността и демократичността, а и не на последно място легитимността, която води след себе си. Ще започнем да търсим масова подкрепа на членове на регионално и национално ниво, без значение мястото, което заемат в партийната йерархия- от видни доайени до редови социалисти, най-вероятно чрез тип подписка или анкета или други приложими форми.

-Г-н Афузов , бихте ли обяснили какво точно е пряк избор, каква е разликата между избора на председател, който ще се състои на 12 септември и как е било досега в партийната история на БСП.

Прекият избор на председател е ново уставно право, което до сега не се е осъществявало. Това е най- демократичната възможност, дадена на всеки един член на нашата партията да гласува за своя председател. Досега делегатите определяха чрез гласуване на Конгрес кой да бъде председателя на БСП, но така липсваше прякото участие на редовия член и оставаха едни усещания за съглашателства, за формиране на определени кръгове. Ограниченият брой хора, които правеха този избор, създаваше предпоставка за не дотам прозрачен и ясен избор в партията. Прекият избор решава този проблем. Сега гласът на обикновения член ще тежи толкова, колкото и на самия кандидат за председател.

-Има ли според Вас г-н Петров вътрешнопартийно напрежение  сред социалистите срещу прекия избор на председател?

 

-Моето лично мнение е, че има. Ще отговоря не като цяло, защото напрежение се усеща и между отделните кандидати за Председател на НС на БСП. Това определено не е приятно нито за нашите членове и симпатизанти, нито за гражданите извън партията, чиято подкрепа ние търсим с политиките, които предлагаме. Ще отговоря относно прекия избор. Да, това е дебат, който се води вътре в партията между различни лагери-има ли нужда от прекия избор или не? Трябва ли да се даде право на всеки член да гласува или избраните делегати са достатъчно представителни, за да избират те? Точно тук е мястото да кажа, че именно защото съществува този дебат, ние сформирахме Инициативния комитет. Социалистите, които заставаме зад идеята „ЗА“ прекия избор сме убедени, че тя трябва да продължи, считаме, че това е начина, по който избраният председател ще получи възможно най-голяма легитимност. Всеки един наш член трябва да получи възможност сам да определи своя председател, който да го води следващите четири години. Колективните органи са много важни, но конкретно този избор е най- демократичната форма. За съжаление, в момента вървят всякакви теории като тази, че някои т.нар. „лагери” искат да не се постигне необходимата изборна подкрепа от 50% плюс 1 и по този начин да се бламира прекия избор.

-Основната битка, която ви предстои ,като че ли ще бъде прекия избор на общински председател в бъдеще?

-Да, това е следващата стъпка и тя е основната цел при сформирането на Инициативния комитет. Ние ще търсим регионална и национална подкрепа по темата уставните норми да се изменят така, че прекият избор за лидер да се осъществява и на местно, регионално ниво.

Източник: Nabludatel.bg

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук