Сливенското летище „Бършен“ може да стане Център за спешна медицинска помощ по въздуха

Снимка: Велко Ангелов

Сливенското летище „Бършен“ може да се превърне в един от 6-е центъра за спешна медицинска помощ по въздуха. Тази възможност за реализиране на неизползваните от години възможности на съоръжението представи пред медиите народния представител от ПП „Продължаваме промяната“за област Сливен Георги Гвоздейков, който е и заместник-председател на Комисията по транспорт и съобщения в НС.

„Летището има голям потенциал за развитие, защото отговаря на всички изисквания на ИКАО, полосата е с дължина като на летищата в Пловдив и Варна, уточни той.

Гвоздейков обясни още, че по Плана за възстановяване и устойчивост България ще получи финансиране, за да изгради системата за Спешно медицинско осигуряване по въздух с хеликоптери HEMS – /Helicopter Emergency Medical Service/. За България са планирани шест зони, където да бъдат дислоцирани и изградени тези бази. Една от основните идеи  в проекта е Сливен да стане оперативна база, за което ще настоявам лично. В Сливен да бъде подготвителния и тренировъчен център за персонала, който ще работи в HEMS.

„България е единствената държава в ЕС, която не притежава такава система, каза Гвоздейков и допълни, че въпреки, че хората по света хора правят екскурзии в космоса, ние не може да се направи осигуряване по въздух и да се спасяват човешки животи“, коментира депутатът.

По думите му, реализирането на такъв проект в Сливен ще даде сериозно икономическо отражение в региона, ще бъдат разкрити нови работни места, които ще бъдат високо квалифицирани.

„В проекта се предвижда изграждането на нови съоръжения, има интерес и от производители на безпилотни летателни апарати да се дислоцират тук“, посочи още той и допълни, че на оперативно заседание на Министерски съвет, миналата сряда има одобрен доклад от министъра на транспорта, който мотивира изграждането на структурата.

Георги  Гвоздейков припомни и част от историята на летище „Бършен“ в годините. Как то е предоставено за управление на Община Сливен, след мотивирано предложение от екипа на кмета Йордан Лечков. Тогава намеренията са били летището да бъде използвано за карго хъб, но те са останали нереализирани.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук