Сливен вече разполага с дигитална карта на дърветата в града

Община Сливен вече разполага с модерна цифрова паспортизация на дърветата в града, съобщи Емилия Кючукова, главен експерт в отдел „Екология“. В дигиталната карта са отразени всички 56 000 дървета на територията на Сливен. Заснемането бе извършено с дронове, като цифровият модел е с точност до 5 см. Всяко дърво е обозначено по вид – иглолистно или широколистно, височина, локация. „За първи път имаме пълна инвентаризация на дървесната растителност. Това ще ни улесни значително в проследяването и контрола“, допълни Кючукова. Извършено е още заснемане и с термална фотограметрична камера, което ще позволи да се анализира ефекта на т.нар. „топлинен остров“ в някои зони на града.

При заснемането е сканирана цялата повърхност на територията на Сливен, включително и застроените площи. Цифровият модел дава възможност за надграждане на данните през определени периоди. Тази информация ще е от съществена полза в областта на строителството и архитектурата. В бъдеще картата ще бъде внедрена в Географската информационна система на Общината. „Затова създаването на дигиталната карта е първа добра стъпка за опазването и развитието на зелената система на града„, коментира главният архитект на Общината Виктор Дойчинов.

Заснемането и изготвянето на картата е изпълнено от „Аерографика“ ЕООД – София. Стойността на поръчката е 34 хил. лева. Използването на дронове е спестило значително средства. Ако то бе извършено по стария геодезически способ, разходите щяха да са на многократно по-голяма стойност, коментираха специалисти.

Сливен е сред малкото Общини в страната, които разработват подобен цифров модел.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук