Сливен отбеляза рождението на Дякона и 151 години от гибелта на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

Сливен отбеляза 182 години от рождението на Васил Левски и 151 години от гибелта на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа с тържествена церемония на площад „Васил Левски“ днес. 

Много думи са казани за делото на Дякона. Но той ни остави нещо повече от неговата революционна организация, от това да пожертва себе си и живота си за свободата на народа. Васил Левски ни остави морални и етични норми, които всъщност ни учат как да живеем тази свобода. Докато я има България, името на Левски винаги ще бъде най-святото име за българите“, каза в словото си кметът Стефан Радев.

Той допълни, че днес България отбелязва също и 151 години от гибелта на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. „Тези герои са се превърнали в легенди. За тях са написани песни, стихотворения. Те са едни от най-ярките имена в нашата история, наред с Апостола. Светла памет и поклон пред героите!“, добави кметът.

На церемонията бяха поднесени цветя на признателност от името на институции, организации и граждани.

Членовете на Регионален клуб „Хаджи Димитър“ при Национално дружество „Традиция“ се отправиха с факелно шествие към родната къща на Хаджи Димитър, където беше изнесена беседа за неговия подвиг. През целия ден тя беше отворена за посетители безплатно. Имаше и организирана беседа за живота и делото на воеводата.

Проявите се организират от Община Сливен в партньорство с Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“ и Регионален клуб ‚Хаджи Димитър“ при Национално дружество „Традиция“.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук