Сливен отбеляза своя празник с тържествена церемония на площад „Хаджи Димитър“

Отбелязването на празника на Сливен – Димитровден започна със Света литургия днес сутринта в Катедралния храм „Свети Димитър”.

Тържественият ритуал на централния площад започна с възстановка на разпускане на хайдушка дружина, направена от Регионален клон „Хаджи Димитър“ към Национално дружество „Традиция“.

Почетните граждани на Сливен проф. Станимир Карапетков и Иван Савов, който е  и носител на наградата „Добри Чинтулов“, проф. Иван Маразов – носител на наградата „Д-р Иван Селимински“, кметът Стефан Радев и командирът на Центъра за подготовка на специалисти полк. Любомир Вачев издигнаха знамената на Република България, на Сливен и на Европейската общност.

„Днес, когато Сливен празнува своя ден и почита името на покровителя си Свети Димитър, имаме повод да си спомним за големите личности на нашия град, за традициите и богатата си история. Повод и да си дадем сметка, че наследството ни ни прави горди и признателни. Длъжни сме да пазим заветите на дедите си и да ги предаваме на младите, да вървим напред и да постигаме успехи“, посочи в словото си кметът Радев. „С усърдие и постоянство, променяме облика на Сливен. С голяма отговорност приемаме предизвикателствата и градим бъдещето на родния град“, каза още кметът. Той завърши с благодарност към всички, които обичат Сливен и с делата си повишават авторитета му и го носят в сърцата си.

Молебен за здраве и добруване на жителите на Сливен отслужи Сливенският Митрополит Иоаникий.

Венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци положиха владиката на Сливен Иоаникий, народният представител Десислава Танева, кметът Стефан Радев, областният управител Чавдар Божурски, председателят на Общинския съвет Димитър Митев и общински съветници, ръководители на регионални институции, военно-патриотични дружества, културни институти, висши, средни и основни учебни заведения, политически партии, организации и граждани.

На събитието присъстваха още заместник – кметовете Пепа Чиликова, Стоян Марков и Румен Иванов, секретарят на Общината Валя Радева, официалните делегации от побратимените на Сливен градове Гера и Печ, носителите на наградите на община Сливен, носители на почетни звания и отличия.

Малко по-късно на откритата сцена на площада започна празничният концерт на фолклорен оркестър „Орфей“.

Празничната програма на община Сливен продължава с откриване на  Национална изложба изобразително изкуство – Сливен 2018 днес от 17.00 часа в галерия „Сирак Скитник“. На нея ще бъде връчена наградата „Сирак Скитник“.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук