Сливен се побратими с Бидгошч и Ниш

Сливен се побратими с градовете Бидгошч (Полша) и Ниш (Сърбия) по време на официално церемония в зала „Май“ днес. На срещата под мотото „Заедно можем повече“ присъстваха дипломати от двете страни. В приветствието си към гостите кметът на Сливен Стефан Радев подчерта, че Европа обединява гражданите.

„Най-важното, което заедно можем да направим, е да трасираме пътя на сътрудничество в областите на културата, на образованието, на младежките дейности, на бизнеса. Убеден съм, че ние имаме много какво да научим като добри практики и опит от бързо развиващи се градове като Бидгошч и Ниш. Убеден съм, че и ние имаме много какво да покажем“, каза още той.

От своя страна, Йоанна Затай-Рос – пълномощник на кмета на Бидгошч Рафал Бруски по международно сътрудничество подчерта,че всички гости от Полша не са случайни, а са специалисти в различни области.“Вярвам, че ще намерим много общи моменти, в които да си сътрудничим“, посочи тя.

„Европа е една, а светът не е голям. И въпреки, че ни се струва, че всичко е близко, по друг начин изглеждат реалните срещи. Иска ми се с това събитие да обменим идеи и мнения. Надявам се, че ще бъде ползотворно това участие“, коментира на свой ред Анджей Мойковски – заместник-посланик в посолството на Република Полша в България.

На събитието присъстваха представители на администрацията, образователни и културни институции, университети, търговски камари и палати, агенции за местно и регионално развитие,  индустриални и технологични паркове, туристически и културни центрове, представители на бизнеса, нестопански организации и медиите от градовете Сливен, Бидгошч и Ниш, както и от други градове от България, Полша и Сърбия.

На форума и трите града бяха презентирани със своите природа, култура, икономика, образование и възможности за развитие. В програмата е предвидена обиколка на културните и исторически забележителности на Сливен.

Международната среща продължава до сряда, включително. Във вторник е предвиден културен форум: „Европа – нашият общ дом“ и Младежка среща-дебат: „Обединена Европа – сигурност, солидарност и стабилност“. В сряда е Икономическият форум: „Бъдещето на Европа – заетост, растеж и инвестиране – заедно можем повече“. На него ще бъде презентиран за първи път и бизнес каталогът „Инвестиционна дестинация Сливен и Ямбол“, който представя двете общини като една икономическа единица.

Международното събитие се организира от Община Сливен в партньорство с градовете Бидгошч (Полша) и Ниш (Сърбия) в рамките на проект „Обединена Европа – сигурност, солидарност и стабилност за всички“ по Програма „Европа за гражданите”.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук