Сливен се поклони пред делото на Добри Чинтулов и заслужилите културни и просветни деятели

Панихида в памет на народните будители беше отслужена на Новоселските гробища. Събитието се организира от Община Сливен в партньорство с „Мати Болгария“ и Сливенската митрополия.

Зам.кметът Стоян Марков положи цветя на гроба на една от най-ярките личности на Сливен Добри Чинтулов, както и на други заслужили културни и просветни деятели.

„Днес сме отново около гроба на великия сливналия Добри Чинтулов – творец, учител, литератор. Създател е на творби, които пеят и разказват за България, напомнят ни, че трябва да помним и почитаме нашето минало и да мислим за нашето бъдеще. Днес скланяме глави пред всички български будители, живели, творили и отдали цялата си дейност за съхранение на българския дух“, каза в словото си Стоян Марков.

„Днес отново сме пред гроба на първия новобългарски поет, който ни е завещал песните си и любовта си към родината. Именно на него дължим и развитието на просветата в нашия град. Но и сега имаме нужда от будители в това сиво безвремие. Днес ние самите трябва да бъдем вдъхновители, да бъдем пример за хората, които са около нас. Във време на глобализация нека запазим нашата идентичност и да си даваме сметка за това какво оставяме след себе си“, заяви от своя страна председателят на Сдружение „Мати Болгария“-Сливен Дора Пондалова.

Неслучайно Сливен се гордее със своя съгражданин Добри Чинтулов и отдава почит към неговото дело. Произведенията му се учат и до днес, а едно от най-значимите „Стани, стани, юнак балкански“ звучи всеки ден точно в 12 часа от часовниковата кула на Общината. Автор е също на „Вятър ечи, Балкан стене“, „Къде си, вярна ти любов народна“ и много други.

Отбелязването на 1 ноември ще продължи с факелно шествие на представителни групи от училищата в Сливен. То ще започне в 17 часа от „Розова градина“, ще премине по бул. „Цар Освободител“ и ще приключи пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци, където ще бъде поднесен гирлянд. В 18 часа в залата на Драматичен театър „Стефан Киров“ започва празничният концерт на училище „Константин Константинов“, което отбелязва 40 години от създаването му.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук