Сливен сред градовете с най-ниските заплати в страната

Сливен е сред градовете с най-ниските заплати в страната. Средната заплата у нас гони 1300 лева. Пропастта между регионите в нивата на заплатите обаче се отваря все по-широко. В най-новата статистика на НСИ има и парадокси, съобщава БТВ. Враца е най-богатата област извън София по нива на доходи, а Видин вече не е последен по заплати. Там е Благоевград. За юни средната работна заплата бруто е 1253 лева, изчисляват от НСИ. Нетно доходите са около 1000 лева.

София и Благоевград са на двата полюси по отношение на най-висока и най-ниска заплата – съответно 1 730 лева и 800 лева.

София и Благоевград са на двата полюси по отношение на най-висока и най-ниска заплата – съответно 1 730 лева и 800 лева.

Най-високи са доходите още в София-област, Пловдив, Стара Загора, Варна, Габрово, Русе и Враца.

Най-ниски пък в Хасково, Смолян, Кюстендил, Сливен, Плевен, Монтана и Видин.

Причината във Враца да са едни от най-високите заплати е АЕЦ „Козлодуй”. Там работят повече от 3 500 души или 10% от работещите в областта. Средната работна заплата там е 3 000 лева.

Същата е ситуацията и в Габрово. Там 3200 души работят в завода „Идеал Стандарт” – отново 10% от всички, наети в областта.

Друг пример е област Стара Загора. Там около 10 000 души работят в ТЕЦ „Марица Изток”. Средната работна заплата там е над 2000 лева.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук