Сливен чества 142 години от освобождението си

С тържествена церемония на пл. „17 януари“ Сливен отбеляза 142 години от Освобождението на града от османско иго. Граждани и общественици се събраха в квартал „Клуцохор“, за да отбележат паметната дата. Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Иоаникий, в съслужие със свещеници от храм „Св. Николай Чудотворец“ отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен по повод освобождението на Сливен.

В приветственото си слово кметът Стефан Радев заяви, че само свободен човек, може да твори бъдещето си. „Свободата не е едно събитие, тя е начин на мислене и възприемане на света”, каза кметът.

Той посочи, че Сливен има с какво да се гордее. Има достойни  граждани, които са посветили живота си, затова България да бъде свободна. Радев отправи пожелание сливналии да бъдат достойни наследници на предците си и да бъдат свободни в действията и мечтите си.

В знак на признателност пред морената с паметна плоча на площада бяха поднесени венци и цветя. В церемонията се включиха представители на общинското ръководство, областната администрация, общински съветници, представители на политически партии, на държавни и регионални институции, граждани и ученици.

Всичките те отдадоха почит към хората, дали живота си за освобождението на Сливен. Цветя в знак на признателност бяха поднесени и пред бюст-паметника на ген. Скобелев.

Регионален клуб „Хаджи Димитър“ към Национално дружество „Традиция“ участваха с почетен караул и залп. В проявата се включи и хорът при Руско дружество „Отчий дом“ и Българо-руски пенсионерски клуб „Славяне“.

Организатори на проявите са Община Сливен, Сливенската митрополия и Военно формирование 22220.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук