Сливен ще е домакин на 11-ия национален фестивал на руската песен и танц „День победы“

Сливен ще е домакин на 11-ия национален фестивал на руската песен и танц „День победы“, това стана ясно по време на проведеното вчера 23-то годишно събрание на  Дружеството за приятелство с народите на Русия и ОНД /ДПНР и ОНД/ в заседателната зала на Областната администрация.

„Партньорството ни вече е традиция“, каза областният управител Чавдар Божурски, който бе гост на събитието. Той подчерта, че дружеството развива активна деятелност в Сливен и областта. Приветства гражданите на Русия и на ОНД, които живеят, пребивават и работят в Сливен, за инициативността им в обществения живот в областта.

От своя страна председателят на дружеството Марин Кавръков заяви, че то е най-дългогодишната гражданска, неправителствена организация в региона. Дружеството не преследва политически цели, а развива дейности в духа на традициите за приятелство между тези народи, в сферата на културния обмен, образованието и др.

Акцент в работата на ДПНР и ОНД през тази година ще бъде честването на 75 години от края на Втората световна война и Деня на победата над хитлерофашизма, участието в регионални и национални четения, изложби, конкурси, песенни фестивали.  По предложение на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД Сливен ще е домакин на заключителния етап на 11-ия национален фестивал на руската песен и танц под надслов „День победы“, който ще се проведе в края на май и е включен в програмата на общината за празниците на културата „Сливенски огньове“.  Два месеца по-рано ще се състои регионалният фестивал на руската песен, съобщи секретарят на дружеството Стоян Георгиев. Той изказа благодарност на зам.областния управител Димитринка Петкова за участието и съдействието при организиране на инициативите на дружеството.  По време на дискусията бе предложено една от предстоящите работни срещи в Руския културно-информационен център да е свързана с възможностите за обучение във висшите училища в Русия и ОНД.

На годишното събрание бе гласувана работна програма за 2020 г. По предложение на ДПНР и ОНД бяха отличени изявени активисти. Грамотите бяха връчени от областния управител  Чавдар Божурски на Васил Мермеклиев, Васил Добрев, Калина Койчева и Росица Кунева.

В събранието участваха ръководители на културни институти, патриотични организации, директори на гимназии, представители на руско-български клубове и организации, деятели на културата.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук