Сливналията Божидар Андреев с шампионска титла и рекорд

Божидар Андреев спечели злато в двубоя и нови три медала за България на продължаващото в грузинския град Батуми Европейско първенство по вдигане на тежести за мъже и жени. Сливналията грабна титлата в категория до 73 кг с двубой 345 кг., съобщава Нова телевизия.

Божидар направи много силно състезание още в изхвърлянето. В първия опит подобри европейския рекорд за 23-годишни със 148 кг, след което във втория си осигури медала със 153 кг, а при третото си излизане не успя на 157 кг. Това му осигури бронз в първото движение с равен резултат с втория Вадим Лихарад от Беларус. Лидер на почивката бе албанецът Брикен Калия с 3 кг повече от българина.

В изтласкването Андреев започна от 181 кг, които му осигуриха медал в движението, после премина с успех през 187 кг – това вече значеше медал в двубоя. Последният опит бе шампионски – 192 кг, европейски рекорди в изтласкването и в двубоя. Среброто бе за Брикен Калия с 339 кг, а бронзът за Вадим Лихарад (Блрс) с 335 кг.
22-годишният Божидар Андреев е олимпийски шампион при младежите от Игрите в Нанджин през 2014 г. Миналата година, след дълга пауза той се присъедини към националния отбор и спечели злато на Европейско първенство за 23-годишни в полския град Замошч в кат. 77 кг с 338 кг двубой. По-късно през годината се нареди девети на Световното в Ашхабад (Тюркменистан) с 335 кг в кат. 73 кг.
Възпитаник е на сливенската школа с треньор Пламен Братойчев.

 

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук