Служители на ДПП „Сините камъни“ спасиха забулена сова след сигнал

Служители на ДПП „Сините камъни“ спасиха забулена сова след получил сигнал. Експерти от Дирекцията на природен парк са реагирали незабавно на сигнала за намерена птица в беда.

Совата е открита в рамките на град Сливен от гражданин. При пристигането на място експертите установили, че това е Забулена сова (Tyto alba). Птицата е била омаломощена след като се блъскала в прозорец. При първоначален оглед не са установени външни рани. След оказаната първа помощ, общото й състояние е подобрено, по-късно служителите на парковата дирекция са я изпратили в Спасителния център за диви животни – гр. Стара Загора.

Забулената сова (Tyto alba) е средно голяма нощна граблива птица. Оперението ѝ е много фино, предимно в пастелни цветове, с бяло було. Ловува нощем, след като напълно се стъмни.

Защитен вид, включен в Червената книга на Република България. Гнезди предимно в Югоизточна България, в хралупи на дървета, често и в изоставени постройки. Снася от 3 до 8 яйца през март-април, но при неблагоприятни условия отглежда само 1-2 малки.

Забулената сова се храни предимно с дребни гризачи затова е изключително полезна птица. Често се заселва в хамбари със зърно, където ловува голям брой мишки.

„Това не е първият получен сигнал за намерени диви животни в ДПП „Сините камъни““, коментират специалистите от парковата дирекция. „Често граждани позвъняват за намерени костенурки, защитени видове птици, а при по – студено време и за бедстващи щъркели“.

Експертите обръщат внимание на гражданите, че когато става въпрос за спасяване на бебета-птици, на първо място трябва се има предвид, че не всеки случай се отнася за бедстващ екземпляр. В настоящия период малките на птиците се учат да летят самостоятелно и често падат от гнездата.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук