Собственик на овощен разсадник в Сливен: Очакват се по-високи цени на посадъчния материал от догодина

Коста Николов е собственик на овощен разсадник край Сливен. Бизнесът му е представителство на гръцки разсадник и е създаден през 2017, а три години по-късно започва местно производство на овощен посадъчен материал като качеството на производството е постоянна величина при тях. Асортиментът на разсадника е много разнообразен – различни видове ябълки, круши, праскови, череши, кайсии, сини сливи, бадеми, дюли, орехи, маслини, дори киви, шам фъстък и др.

IMG 1475

Разсадникът сега е разположен на около 13 дка земя, но в момента се залагат нови 26 декара с дръвчета. „Следващата година смятаме да стигнем 50-60 декара, тъй като клиентите ни се увеличават постоянно. Ние трябва да разширим още производството си, за да отговорим на търсенето и изискванията им“, разказва той и допълва ,че един от проблемите. с които се сблъскват е липсата на земя под наем, защото тя вече е заета и се обработва от местните земеделски кооперации.

В работата си Коста държи на качеството на посадъчния материал, с който търгува. Закупува ин витро подложки от лаборатория в Казанлък, други видове подложки им се доставят от Гърция. Калемите се вземат от сертифицирани разсадници в Гърция и Холандия.

„Работим с клиенти както от цялата страна, така и от чужбина, но в нашия регион се търсят предимно череши- Бинг, Регина ,Кордия, Сабрина, Фриско, Рокет , компотни праскови- Катерина Ромео, Андрюс, десетрните праскови- Редхейвън , Глоухейвън, Файет, Елегант лейди, Суит дрийм. При нашата работа, няма предвидимост и това е един рисковете, които поемаме. Не знаем, ако тази година се търсят сливи например дали догодина ще е пак така или овощарите ще купуват друг вид фиданки. Времето за производство също не е кратко. Залагаме през есента подложката, следим я цялото лято, август се облагородява и на следващата година есента, когато паднат листата започват да се вадят дръвчетата. Добре е първо да окапят листата и тогава те да бъдат извадени от земята, за да се засадят в овощната градина, съветва специалистът. „Де факто едно дръвче, за да го произведеш от подложка до крайния продукт минават 2 години“, поясни сливенският овощар.

IMG 1318

 

Като всеки занаят и този си има тънкости. „За облагородяването е нужно да се наблюдават температурните разлики, защото всичко се случва навън, на открито. В горещо време не може да се облагородява , много важна е влажността, а и не на всяка почва става разсадник. Тя трябва да е кафява, песъчлива, 3-та или 4-та категория, за да може да се развива по-добре кореновата система на дръвчето“ разяснява Коста Николов. По думите му, заради растящите цени на торовете, които ползват, препаратите и на горивата, се очаква от догодина и цените на овошките да се увеличат, за да могат производителите им да продължат да работят и да оцелеят.

„Цените варират в зависимост от подложката – дали е обикновена или инвитро. Сега е на 1,20 лв., а догодина може да 1,50 лв.. В момента цената при праскова на обикновена подложка е 3 лв .без ДДС на едро, на ин витро подложка е 4 лв. без ДДС , горе- долу лев е разликата . При черешите обикновена подложка -семкова е 3 лв. без ДДС , а на ин витро подложка е 7 лв.“, посочи той.

Според него, най-сигурни източници на качествени дръвчета в България са лицензираните разсадници, тъй като има и доста други на пазара, които припечелват за сметка на качеството и разнообразието на разсадъчния материал. „Имаме проблем с нелоялната конкуренция. По селата има малки т.н. разсадници, не са лицензирани, подбиват пазарите, лъжат хората за сортовете на овошките. Предполагам това продължава да се случва защото институциите не си вършат работата и не правят проверки. Не са малко и хората, които ни търсят, за да им даваме паспорти за участие по програми за финансиране, но ние даваме документи само на клиенти, които наистина си вземат материал от нас. Тези незаконни разсадници продават евтино, защото сами си ги обработват, нямат толкова разходи, а пробутват на хората едно дърво, което по-късно излиза друго, но хората, които не са с познания в областта и са си взели по 3-4 дръвчета за двора, разбират за измамата едва когато дървото цъфне и започне да дава плодове“, разяснява той.

Коста Николов с гордост разказва, че има клиенти от различни региони в България, но работи и с клиенти в чужбина-изнася овошки за Румъния и Гърция, а сега ще започне търговия с овощен посадъчен материал за Узбекистан и Таджикистан.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук