Социалният министър: Трябва да компенсираме очертаващият се недостиг на квалифицирана работна ръка

Към компенсиране на очертаващия се недостиг на квалифицирана работна ръка е насочена Новата стратегия на заетостта, това съобщи днес в Сливен министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Повишаване качеството на работната сили ще бъде чрез обучение, придобиване на нови квалификации, включително и със средства от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

„Амбицията ни е през следващите години, пред следващия програмен период, е да инвестираме преди всичко в дигитални умения, за да може работната сила на България, която се свива като количество, да има по-високо качество „, подчерта министърът. Той поясни още, че субсидираната заетост няма да отпадне, но ще се свие като обхват. Тя ще остане само там, където няма търсене на работна ръка от страна на работодателитеи има дисбаланс на пазара на труда.

По думите му, всички мерки, които се залагат в новата Програма на заетостта са насочени към преодоляване на прогнозирания сериозен недостиг на работна сила, особено на квалифицирани кадри със средно образование. Ще се обърне и особено внимание на активизирането на онези, които в момента са незаинтересовани в търсенето на работа. „В момента, заради икономическия подем безработицата намалява до 4.2% , но заради демографското развитие, което не е благоприятно, се налага да се предприемат нови мерки на пазара на труда“, допълни Петков.

Стратегията все още не е готова, в момента се изслушват и големите работодатели, за да се чуе и тяхното мнение, какво трябва да се направи на пазара на труда, за да се задоволи нарастващото търсене на квалифицирана работна ръка, заяви Бисер Петков. Днес той е на посещение в Сливен и ще се срещне с големите работодатели от региона.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук