Спектакълът „Хляб джоба“ ще участва на два национални театрални фестивала

Сливенският драматичен театър представя своя спектакъл „Хляб джоба“ от Матей Вишниек на два национални театрални фестивала за млада театрална режисура тази есен – в Ловеч тази вечер и на 12 октомври – в Русе.

Началото на Ловешкия фестивал е поставено в 80-те години на миналия век. Тази година в него се представят 10 спектакъла на млади театрални творци. Фестивалът бе открит на 1 октомври с представлението „Апарт“ на Театър Азарян с режисьор Илко Ганев, изградено по документални материали за големи български артисти. Представят се театрите в Шумен, Габрово, Сливен, Русе, Благоевград, Хасково, кукленият театър в Стара Загора и Ловешкия театър. Фестивалът се осъществява от Ловешкия театър, с подкрепата на Министерството на културата и община Ловеч.

На 12 октомври спектакълът ще вземе участие в Националния конкурс за млад театрален режисьор „Слави Шкаров“, организиран от Драматичния театър „Сава Огнянов“ в Русе, с подкрепата на Младежкия театър „Николай Бинев“, Сдружение АРТЕА, Община Русе и Фондация „Русе – град на свободния дух“. В тазгодишното му второ издание, измежду 30 спектакъла, селекционерът проф. д.и.н. Камелия Николова подбира за участие в конкурса 4 от най-добрите постановки на млади български режисьори до 35 годишна възраст. В конкурса за млад театрален режисьор от 11 до 13 октомври са избрани да се състезават режисьорите Дина Маркова, Делян Илиев, Ивайло Ненов и Веселин Петров, с постановките „Животът е сън” по Калдерон, – „Антигона и хората” по Софокъл, „Три сватби и едно възкресение” по „Слуга на двама господари” на Голдони и „Хляб в джоба” от Матей Вишниек, поставени на сцените на Театър „Азарян”, Родопския драматичен театър, Смолян, Драматичен театър „Сава Огнянов”, Русе и Драматичен театър „Стефан Киров”, Сливен.

„Хляб в джоба“ е режисьорски дебют на младата театрална надежда Веселин Петров, асистент на проф. Атанас Атанасов по актьорско майсторство, който специализира режисура при проф. Пламен Марков. Драмата на абсурда силно привлича младия режисьор, а пиесата на „новия Йонеско“ Матей Вишниек той разчита като парадоксална черна комедия с абсурдни елементи. В нея участват абсолвентите от НАТФИЗ Кирил Недков, Боян Петров и Йордан Върбанов. В ролята на Човека с бастунчето се превъплъщава Кирил Недков, възпитаник на Езиковата гимназия „Захари Стоянов“ в Сливен и неговият колега от НАТФИЗ Йордан Върбанов. Човекът с шапката е Боян Петров. Преводът на пиесата е на Огнян Стамболиев, сценограф на представлението е Михаела Добрева, музиката е на Георги Атанасов.

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук