Срокът за деклариране на доходите изтича днес, над 15 000 декларации вече са подадени от сливналии

Днес е последният ден за деклариране на личните доходи, получени през 2022 г. и за плащане на данъка.  Над 15 000 граждани от област Сливен са подали данъчни декларации в НАП до момента, като близо 82 % от декларациите са подадени по електронен път с персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис (КЕП). Над 400 данъкоплатци са изпратили формулярите си по пощата, а около 2 400 са ги подали в офиса на приходната агенция в Сливен. В случай на допуснати неточности в декларираните данни, до 30 септември 2023 г. данъкоплатците имат възможност да направят промени, като подадат коригираща декларация, напомнят от офиса на НАП в Сливен.

Най-предпочитаният начин за деклариране остава предварително попълнената от НАП декларация, достъпът до нея се осъществява чрез Портала за електронни услуги на НАП.  В нея се виждат и данните, получени в НАП, от продажби в интернет с наложен платеж през 2022 г. Данъкоплатците, които се възползват от тази услуга, имат ангажимента да преценят дали посочените суми от онлайн търговия са от продажби на лични вещи или от осъществяване на търговска дейност. В случай че са от продажба на стоки с цел търговия и печалба, данните остават в декларацията.

От приходното ведомство напомнят, че физическите лица, които през 2022 г. са получили суми от ренти от земеделска земя под аренда в размер до 5 000 лева, нямат задължение да ги декларират. Работилите по граждански договори през 2022 година също подават годишна данъчна декларация, независимо от размера на получените хонорари или възнаграждения. Годишна данъчна декларация трябва да подадат земеделските стопани и лицата, които през миналата година са получили доходи от наем, доброволно осигуряване или застраховане, дивиденти и ликвидационни дялове от източник в чужбина, парични и предметни награди от игри, от състезания и конкурси, които не са предоставени от работодател или възложител.

Втори май е крайният срок не само за деклариране на доходите, но и за заплащане от физическите лица на дължимия данък. Изключително бързо, лесно и удобно това става чрез използването на виртуалния и физически ПОС терминал на НАП. Онлайн плащането е една от най-често използваните електронни услуги на НАП, която осигурява на данъкоплатците удобството да я използват по всяко време на денонощието, както и през почивните и празнични дни.

Повече информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи от сайта на НАП, както и на телефоните на приходната агенция 0700 18 700 или 02/9859 6801, на цена по тарифата на съответния оператор.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук