Стартират тържествата „Коледа в библиотеката“

От 6 до 20 декември в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” ще се проведат тържествата „ Коледа в библиотеката“-2019. Те включват беседи и творчески работилници за ученици, представления за деца, две премиери на книги, изложба коледни картички от конкурса „Коледна магия”- 2019, церемония за награждаване на отличените участници в конкурса за коледна картичка и оригинално коледно пожелание, коледен концерт.

От 4 до 6 декември, по предварително утвърден график, ученици от 5-ти до 10-ти клас от различни сливенски училища могат да посетят беседите и творческите работилници: „Коледа и Нова година в България – традиции и обичаи”. От интересни презентации учениците ще научат повече за предстоящите празници, за тяхната символика и обредност, за особеностите при празнуването им в различните краища на страната. В беседите ще се включат и Маринета Кирчева – секретар на НЧ „Просвета – 1925” – с. Мечкарево. която ще представи обредните хлябове на празниците от коледния цикъл и Марина Митева – библиотекар в НЧ „Пробуда – 1906” -гр. Кермен, която ще разкаже за обичая Сурваки в Сливенския регион и заедно с децата ще изработва автентични сурвакници.

От 9 до 19 декември 2019г. по традиция в библиотеката ще отвори врати приказен театър като децата на възраст от 7 до 10г. ще могат да посетят, по предварително уточнен график, представлението „Как се спасява Коледа” – весела история за коледните премеждия на трудолюбивите джуджета Джу, Джуджи и Джудейко и на добрия снежен човек г-н Снежко за спасяването на Коледа от Злобила – завистливата крадла на писмата с коледни желания на децата.

На 20 декември 2019г., от 10:00 ч., на официална церемония ще бъдат наградени отличените участници в конкурса за коледна картичка и оригинално коледно пожелание „Коледна магия“-2019. Церемонията ще завърши с коледен концерт, в който ще се включат талантливи малки певци и танцьори от най-добрите школи в града.

За почитателите на българската поезия и проза библиотеката организира на 9 декември от 17:00ч. премиера на стихосбирката „Прозорец от спомени“ на Кети Бозукова. а на 16 декември от 17:00ч. ще бъде представен романът „Градът на слънчевия небосклон“ на Стефан Чолаков.

Достъпът до всички събития е свободен.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук