Стартира възстановяването на паметника на Шести артилерийски полк

Дейностите по възстановяване на фигуралната композиция на паметника на Шести артилерийски полк вече са стартирани. Заради риск от саморазрушение вече е извършен оглед от експерти – историк, скулптор, архитект и художник, за което преди два месеца е уведомен и министъра на отбраната, съобщи заместник-кметът Пепа Чиликова.

Община Сливен със собствени средства е осигурила скеле – работна площадка, със защитен навес на паметника, за да може до края на седмицата експерти да започнат необходимите консервационни и реставрационни дейности и изготвяне на гипсова възстановка на фигурата на паметника, средствата за което са осигурени от Община Сливен.

След съгласуване на гипсовия модел с Министерството на отбраната ще започне следващият етап по отливане на фигуралната композиция в бронз, който ще бъде обезпечен от дарителската сметка за възстановяване на паметника.

На 23 ноември 1924 година е открит и осветен паметникът на Шести артилерийски полк. 95 години по-късно амбициите на общината са да го възстанови, като направи негова реплика от бронз, а автентичната фигура да бъде пренесена и изложена в РИМ „Симеон Табаков“ – сградата на Първата държавна текстилна фабрика.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук