Стартира информационна кампания по повод Европейския ден за борба с трафика на хора

Информационна кампания по повод Европейския ден за борба с трафика на хора 18 октомври ще се проведе в Сливен. Тя се организира от Местната комисия за борба с трафика на хора Сливен съвместно с Националната комисия за борба с трафика на хора в партньорство с Община Сливен, Бюро по труда – гр. Сливен, Професионална гимназия по хотелиерство и туризъм „Акад. Неделчо Неделчев” и А21 България.

Основен акцент в кампанията, която е насочена към млади хора тази година, ще бъде организирането на Поход за Свободата на 19 октомври /събота/ от 11.00 часа. Той ще стартира от бул. „Цар Освободител” № 1, пред централния вход на Община Сливен и ще премине по пешеходната зона на булеварда. Поход за Свободата е ежегодно събитие, което се провежда в повече от 450 града в над 50 държави по цял свят и с това се превръща в най-голямата и значима инициатива в подкрепа на жертвите на трафик на хора в света.

В рамките на информационната кампания, във връзка с работата по целенасочена превенция, с фокус актуалните форми на трафика на хора, МКБТХ – Сливен планира да проведе превантивни дейности с уязвими групи, с цел популяризиране на Националната телефонна линия за борба с трафика на хора, която приема сигнали денонощно и безплатно на телефон 0800 20 100.

Активна роля в кампанията ще вземат и доброволческите екипи към МКБТХ – Сливен, преминали Антитрафик академия за доброволци 2019 г., които ще проведат обучителни сесии по метода „връстници обучават връстници”. Те ще участват в отворена дискусия „Възможностите и предизвикателствата пред младите хора в Европа”.

Трафикът на хора е сериозно престъпление срещу личността, човешките права, достойнството и самочувствието, нарушение на общочовешките етични норми и морални ценности. Той е и сред най-доходоносните престъпления, наред с трафика на наркотици и оръжие. Престъпление е набирането, транспортирането, укриването на хора чрез заплахи, използване на сила или друга форма на принуда, с цел експлоатацията им. Включва насилствена проституция, принудителен труд, държане в принудително подчинение, експлоатация с цел просия и джебчийство, отнемане на телесни органи и трафик на бременни жени с цел продажба на новородените им.

Един от най-добрите начини да предпазите себе си от рискови ситуации е да се информирате!

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук