Стефан Радев:Не се очаква режим на водата в Сливен и не e обсъждано повишение на цената й

Снимка: iStock

„Не се очаква режим на водата в Сливен и към момента не е обсъждано увеличение на цената на услугата за крайните потребители“, съобщи кметът Стефан Радев коментирайки състоянието на ВиК Сливен и неговата задлъжнялост към доставчика на електроенергия.

„Цената зависи от бизнес плана на дружеството и от решението на КЕВР. Бизнес-плановете са 5-годишни. Те се правят при определени хипотези за валежите и респективно обема на язовира. Предполагам, че предстои да се прави такъв анализ от ВиК и от КЕВР, но за момента не е бил поставян въпросът“ каза още той.

Подумите му, финансовото състояние на дружеството ще се стабилизира след присъединяването на ,,Български ВиК холдинг” като съдружник във ВиК Сливен. Във връзка с това е и днешното извънредно заседание на Общинския съвет, където ще се гласува единствена точка – упълномощаване на представителя на Община Сливен за участие в Общото събрание на ВиК-Сливен, насрочено за 20 октомври.

„Темата за нас е много важна, защото ВиК Сливен очаква финансиране от държавата, респективно от холдинга. Това е начинът да се случи такова финансиране и заемно, а в последствие – увеличаване на капитала на ВиК дружеството със средства от ВиК холдинга“, каза кметът и посочи, че най-големите притеснения идват от разходите на ВиК Сливен за електроенергия за помпените системи.

„ВиК Сливен сами са намалили потреблението от язовира докато се ориентират до края на годината какво количество вода ще постъпи в него. Притесненията са от разходите за електроенергия за помпените групи. Една от непосредствените задачи на това ВиК-холдинга да стане собственик във ВиК Сливен е да отпусне спешен заем за разплащане на натрупаните сметки“, обясни Стефан Радев.

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук