Стефан Радев: Докато има и един българин на земята, името на Левски ще се помни

Ученици, граждани и представители на различни институции се събраха днес на площада в Сливен, носещ името на Апостола, за да отдадат почит на героя и делото му.

С възпоменателна церемония и поднасяне на цветя обществеността на Сливен отбеляза 147-та годишнина от обесването на един от най-великите и незабравими българи Васил Иванов Кунчев, останал в историята под името Левски.

Отец Евгений Янакиев, протосингел на сливенската митрополия, отслужи заупокойна молитва.

„Има да вървим още дълъг път, за да изпълним завета на Левски -българите да са равни на другите европейски народи. Съдейки по неговото дело не трябва да се задоволяваме с нищо, освен с най-доброто за България и за българските граждани. Убеден съм, че заветите му са живи и днес в нашите мисли, стремежи и мечти. Убеден съм, че докато има и един българин на земята, името на Левски ще се помни“, каза в словото си по време на церемонията кметът Стефан Радев.

Паметта на Апостола почетоха още Областният управител Чавдар Божурски, зам.областните управители Камен Костов, Димитринка Петкова, гл.секретар на администрацията Кирил Аврамов, ръководители на държавните структури в област Сливен, на общината, на културни институции, представители на патриотични организации, учениците от училище „Васил Левски“ и техни връстници от други учебни заведения.

Венци и цветя на признателност бяха поднесени, както пред паметника на Васил Левски, така и няколко други места в града -на барелефа на Апостола пред храм „Св. Цар Борис Първи Покръстител”, пред паметника на Панайот Хитов в кв. „Ново село”, в кв. „Клуцохор” пред паметните плочи на сподвижниците на Левски-Георги Икономов, Сава Райнов, Бойка Атанасова, Нено Господинов – Брадата и паметника на Таньо войвода.

Организатори на инициативите са: Община Сливен, Военно формирование 22220, Сливенска митрополия, Регионално управление на образованието, Общински комитет „Васил Левски“ и Сдружение „Мати Болгария”.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук