Стефан Радев: Надявам се,че оспорването на решението на Общинския съвет за фотоволтаичния парк от страна на областния управител, е недоразумение

„Много се надявам да става дума за недоразумение“, така кметът Стефан Радев коментира оспорвано решение на Общинския съвет от страна на областния управител. Става дума за решение от 20 декември, с което се учредява право на строеж върху имоти общинска собственост за изграждане на фотоволтаична централа. Общинският съвет гласува правото на строеж да се учреди по Закона за общинската собственост чрез търг. Според оспорването на областния управител правото на строеж трябва да става по реда на чл. 62 от Закона за енергетиката.

„Общият ред за учредяване право на строеж е Законът за общинската собственост с провеждане на търг или конкурс, в случая е решено да е търг. От този общ ред има изключение по Закона за енергетиката – чл. 62, че може да не се провежда търг, а пряко да се учреди право на строеж. Можем да се възползваме от изключението на Закона за енергетиката и да не провеждаме търг, а директно да посочим изпълнителя. Не искаме да го правим, а напротив – искаме да максимизираме ползите за общината. В този смисъл обжалването на решението с мотива, че не се прилага чл. 62, тоест да не се провежда търг или конкурс, ми се струва меко казано несериозно“, каза Стефан Радев.

Областният управител спира решение на Общинския съвет за изграждане на фотоволтаичен парк

Той каза още, че областният управител има право на контрол по отношение на законосъобразността на решенията на Общинския съвети и от тази гледна точка действието му е легитимно.

„Легитимно действие е, но дали това, че имаш правото по закон да връщаш решенията за ново разглеждане означава, че трябва да прилагаш това право произволно, е отделен въпрос“, каза още Стефан Радев.

Радев подчерта още, че винаги е готов да коментира различни казуси както за тяхната законосъобразност, така и за целесъобразността им.

„Много се надявам да става дума за недоразумение, а да не е симптоматично за отношенията централна-местна власт и за това в каква плоскост ще се развиват тези отношения, защото такъв начин на работа и комуникация не е добър за никого, най-вече за гражданите“, допълни кметът.

 

 

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук