Стефан Радев: С фотоволтаичните централи ще произвеждаме ток, колкото е потреблението ни

Двете фотоволтаични централи, които бихме искали да изградим, ще произвеждат толкова ел. енергия, колкото е потреблението ни, заяви кметът Стефан Радев. Това стана по време на публичното обсъждане днес за намеренията на Общината да ползва дългосрочен заем от „Фонд ФЛАГ“, за да дофинансира проекта.

Предвижда се да бъдат изградени две идентични фотоволтаични централи с мощност по 3,5 мегаватчаса.  Средствата за едната от тях вече са осигурени от постъпления в размер на 4,8 млн. лева по договор за възмездно право на строеж. За изграждане на втората ще се използва заем до 5 млн. лева, при изгоден лихвен процент и срок за изплащане от 15 години, 2 от които са гратисен период. „Общината търси отдавна устойчив източник на финансови средства. Бизнес-идеята ни за електроцентралите е свързана с пазара на ел. енергия, който е силно прозрачен. Кредитният риск е минимален. Дори и да падне цената на ел. енергията,  този пък риск е „застрахован“, защото консумираната от общината ел. енергия е съпоставима с производството на двете централи“, коментира още Радев на срещата.

В публичното обсъждане на проекта за заема участва и доц. д-р инж. Стоян Божков от сливенския филиал на ТУ – София. Той направи анализ и даде позитивна оценка за инвестиционните намерения.

Дискусията, свързана с идеята за двете електроцентрали, продължава и след публичното обсъждане. Общината приема предложения и ще вземе под внимание всички мнения, включително и аргументите на неодобрение. Предложението за поемане на дългосрочен дълг ще бъде внесено в Общинския съвет.

В публичното обсъждане участваха председателят на Общинския съвет Димитър Митев, зам. кметовете Румен Иванов, Стоян Марков, Камен Костов, ръководители на отдели и дирекции, общински експерти, граждани.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук