Стефан Янев заварил хаос, разровил и намерил още хаос

Служебният кабинет даде отчет за свършеното от встъпването му в длъжност досега.

По нормалната демократична практика се дава един толеранс от около 100 дни. Но този комфорт служебното правителство го няма, защото животът му е около 100 дни”, заяви служебният премиер Стефан Янев. По думите му това, което е заварил, когато заел поста, било „хаос“. „За съжаление, колкото повече навлизаме в дълбочина, намираме нещо повече от хаос. По-скоро един системен безпорядък и липса на правила. Тази практика е част от негативната констатация, която правим”, посочи Янев, цитиран от Нова телевизия.

По думите му силата на гражданите е, че те определят дневния ред. „Колкото по-бързо го разберем, толкова по-добре. В този смисъл служебното правителство демонстрира кураж да представи пред вас реалистичната картина. Куражът се състои в това, че реалистичната картина показва нещо, което можем да наричаме корупция маскирана в законосъобразна форма. Принципите от които се водим са прозрачност и отчетност. Няма да толерираме друг подход“, категоричен беше премиерът.

По отношение на основната задача на правителството – подготовката на парламентарните избори той подчерта, че правителството влиза в своята роля съответно отговорностите, които има. „Най-важната от тях е да предоставим възможността ЦИК да вземе информирано решение по отношение на въпросите, които касаят нейната дейност – осигуряването на машини, осигуряването на тяхното обслужване и безпроблемно протичане на изборния процес. Предполагаме, че в рамките на законовия срок ще имаме не само решение, но и доставка на всички 1500 машини, необходими за вота“, заяви Янев.

„Имаме задължение и ангажимент към хората – да покажем един нов стил на управление. Новият стил, който трябва да им помогне да преодолеят усещането за безнадеждност, беззаконие, безнаказаност. Надяваме се, че този тип на поведение ще бъде продължен от следващите партии, които ще влязат в новия парламент“, изрази надежда премиерът.

„Основната цел в работата на Министерството на труда и социалната политика е насочена с грижа и с мисъл за гражданите на България. Министерският съвет прие решение за удължаване на добавката от 50 лв. на всички български пенсионери. Скоро предстои правителството да приеме решение за увеличение на пенсии, така че при тези, които е необходимо, те да бъдат осъвременени. Продължаваме и с мисъл и за уязвимите групи от българското общество – тези, чиито доход е под линията на бедност“, заяви вицепремиерът и министър на социалната политика Гълъб Донев.

„Работим и по това да запазим бизнеса и заетостта. Безработицата в страната продължава да намалява. Към днешна дата на годишна база намалението е с над 37%, а безработицата у нас в момента е около 5,4%. Това е добър знак, че българската икономика плавно се възстановява“, каза още той.

„Важно е да кажем че парите за България по Плана за възстановяване и устойчивост не са застрашени. Те ще дойдат в рамките на тази година и ще бъдат 13 процента префинансиране от момента, в който планът бъде одобрен. Причините той да не е предаден и да има малко забавяне са две. Първата е политическото решение на нашите предшественици да  не го предават и техническите неизправности, които открихме по него. Втората е желанието ни да го подобрим, защото това е важен ресурс за нас”. Това заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

„Всички знаем, че задачата на служебното правителство е да осигури провеждането на честни избори, така че всеки глас на българските гражданин да бъде отчетен така, както е бил неговият вот, а не така както някой иска да го манипулира”, каза вътрешният министър Бойко Рашков.

„За голямо съжаление, на всички е известно, че и на предишните избори, и преди това, има констатирани случаи на купуване на вот и гласове. За това уродливо явление МВР няма вина. Ако има отделни случаи, в които някои служители са опитвали да съдействат на определена политическа партия – това са инциденти случаи. Имаме информация в тази посока. Ще вземем необходимите мерки. За една част от извършените кадрови промени част от причините са и тези”, каза още той.

„Всички знаете, че Антикорупционният фонд изготви и предостави за ползване анализ, който е много интересен. Той ясно и точно посочи с цифри къде е наблюдаван такъв вот. На първо място е Бургас, след това са Кърджали, Благоевград, Стара Загора и др. На предходните избори преди 4 април са осъществени няколко разследвания за покупко-продажба на гласове. Забелязал съм, че не са разкрити престъпления от представители на управляващата партия. Имаме няколко дела за покупко-продажба на гласове от други партии”, посочи вътрешният министър.

И допълни: „Казвам ви и нещо любопитно, което може би е свързано с тези случаи. В една служба от МВР, в която е извършена внимателна проверка, са открити лозунги на политическа партия ГЕРБ. Там се установи и че на техните клавиатури, на компютърните конфигурации, те нямат думите „ГЕРБ”, „ДПС” или „Б.Б”.

Съмнявам се дали подобна служба би работила законно и коректно срещу политическите престъпления, свързани с изборите”.

„В Министерство на икономика разделихме дейностите на два вида – по прозрачност и за икономически растеж. Първото нещо, което направихме, беше да осветлим, че ББР е раздала 946 милиона лева на 8 фирми и 1,8 милиарда лева на други 20 фирми. След това сложихме нов Устав на банката, според който максималният заем е 5 млн. лева, така че да не се дават по 100 млн. кредити от банка, която трябва да подпомага малкия и среден бизнес“, заяви министърът на икономиката Кирил Петков.

По думите му следващата стъпка за прозрачност е била да се направят комисии в Държавната консолидационна компания и в Българската агенция за експертно застраховане. „В Държавната консолидационна компания 630 милиона са били похарчени за 10 завършени язовира. Първите три проверки показаха,ч е тези водоеми още не са в експлоатация. Издал съм още вчера заповед всички завършени съоръжения да влязат в експлоатация веднага”, подчерта министърът.

„Опасявам се, че безспорно COVID-19 е проблемът, който усложнява работата не само на здравния министър, а и на цялото правителство. Лошите резултати, които отчитаме в борбата с пандемията се дължат на две причини – недоброто състояние на здравната ни система като цяло  и лошото управление на кризата”. Това посочи здравният министър Стойчо Кацаров.

„Най-важното нещо, което направихме още първия ден е да променим логистиката за снабдяване с ваксини – най-вече за личните лекари. Дадохме приоритет и на ваксинацията на възрастните хора. Добрата новина от имунизацията, която продължава да е на незадоволителни нива, е че над 400 хиляди възрастни хора са се ваксинирали”, заяви министърът.

По думите му страната ни е сред първите в Европа, които са успели да въведат новите COVID сертификати. „Така нашите сънародници няма да вадят и дублират документи. Въпреки че крайният срок е първи юли ние успяхме вече да го въведем”, подчерта Кацаров.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук