Стоян Марков: Изграждането на велоалеите сега е крачка към екологичния начин на живот в бъдеще

Изграждането на велоалеите сега е крачка към екологичното мислене и начин на живот в бъдеще. Така зам.-кметът Стоян Марков коментира темата за изграждането на веломрежата, което тече в момента, ползата от нея и основните параметри на проекта, който е последният компонент от проекта за интегрирания градски транспорт.

„Нормално е първите реакции по отношение на направата й в Сливен да бъдат емоционални. Има граждани, които са против, но има и такива, които са „за” нейното изграждане. Стараем се да обхванем и покрием нуждите на възможно най-голяма част от жителите на града”, заяви той и подчерта, че Общината разполага с определен бюджет, който да покрие градската велоалейна мрежа. По думите му, в сравнение с другите общини в страната, Община Сливен успява да реализира много от проектите със значително по-нисък бюджет.

„Изграждането на велоалеи по бул. „П. Хитов” предизвика голямо вълнение сред някои наши съграждани. Вярвам обаче, че за този участък намерихме консенсусно решение, което да удовлетворява едновременно и живущите там, и бизнеса”, каза още Стоян Марков. По думите му в момента велоалеята е проектирана по начин, който да осигурява по-голяма сигурност и безопасност на велосипедистите. Булевардът е очертан, така че завиващите наляво и надясно автомобили да имат ясна видимост. Ширината на булеварда няма да бъде стеснена и предвижда запазване на двупосочното движение. Според него изграждането на велоалеята там ще дисциплинира шофьорите и те ще спазват допустимата скорост на движение в града, която е 50 км/час.

„Радвам се, че разполагаме с широки булеварди като „Панайот Хитов” и „Хаджи Димитър, чиято инфраструктура позволява приоритизиране на движението по тях – първо са пешеходците, после велосипедистите, градски транспорт и автомобилните шофьори”, посочи зам.-кметът.

По отношение на бул. „Георги Данчев” той разясни, че предвидената за изграждане велоалея там е необходима, тъй като ще послужи като отвеждаща инфраструктура за велосипедистите към парковите пространства в района. „В този участък е трудно да използваме алтернативни маршрути, тъй като вече съществуващите не ни позволяват използването на европейски средства, защото преминават или са в близост до имоти, които са дадени на концесия или са частна собственост”, аргументира се Марков.

„Необходимо е търпение и време, което ще покаже на нашите съграждани, че работим в правилната посока. Вярвам, че при финализиране на проекта, те ще останат доволни от свършеното, което ще бъде в полза не само за нас, а и за следващите поколения. Истината е, че градът ни има нужда от такава инфраструктура, което е крачка към по-екологичен живот и мислене”, допълни той. Като аналог на ситуацията с градската веломрежа, Марков посочи изграждането на парковете „Асеновец” и този в кв. „Република”, които след отварянето си са предизвикали висок интерес и посещаемост от жителите на града и техните деца.

„Целта ни е Сливен да се превърне един конкурентоспособен, подреден, европейски и модерен град, в който комфортната градска среда да не бъде лукс, а ежедневие”, заяви в заключение Стоян Марков.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук