Съборът „Помни славата“ пред старта: 19 школи и сдружения ще участват в „есенния сбор на войските“

В Средновековния събор „Помни славата“ в Сливен ще участват 19 школи, сдружения и клубове за бойни изкуства и исторически възстановки. По покана на Общината те пристигнаха в града, за да се включат в седмото издание на атрактивното събитие. Пред сградата на администрацията гостите бяха посрещнати от временно изпълняващия длъжността кмет Стоян Марков, зам. кмета Пепа Чиликова, граждани, съветници, служители. „Нека заедно да преживеем историята, да си спомним миналото и славата, да почетем предците ни! Да следваме мотото ни „Сливен – изживей историята, почувствай природата“, каза Марков. Той пожела на гостите успешни изяви на събора и ги покани да последват инициативата „Приятели на Сливен“.

Живописните облекла, шлемовете, ризниците, мечовете, сабите, копията, богато украсените дамски одежди привлякоха интереса на деца и възрастни. Фотографските камери не спряха да щракат, а мобилните телефони направиха много видеокадри и снимки с представителите на различни исторически епохи. Участниците наградиха публиката с две възстановки – бойни умения с щит и меч показаха западноевропейски рицари и български воини от Ранното средновековие – със саби. След това всички потеглиха в шествие по ларгото преди да се отправят към крепостта „Туида“ за последна подготовка преди голямото събитие на 7 и 8 октомври – седмото издание на „Помни славата“.

Организатор на събора е Община Сливен, със съдействието на местния Клуб за средновековни военни изкуства „Ратина“. Идеята е да бъдат пресъздадени животът и военното дело на обществата, населявали сливенската крепост от Късната античност до Второто българско царство.

Помни славата“ се провежда ежегодно по случай Димитровден, празника на Сливен. Той е организиран в духа на старата българска военна традиция – есенния сбор на войските, който е провеждан в деня на змеебореца Димитър Мироточиви. Домакините от екипа на крепостта „Туида“ очакват сливенци, техните близки, приятели и гостите на града, за да се насладят на преживяванията и подготвените многобройни изненади.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук