Съветник поиска оставката на заместник-кмет, а „ромския“ проект мина от втория път

Снимка: Фейсбук

Автор: Яна Дамянова

Общинският съветник Деян Дечев поиска оставката на зам.-кмета на Община Сливен Стоян Марков по време на днешната сесия на Общинския съвет. Причина за това стана внасянето за втори път на предложение общината да кандидатства за евросредства за ромска интеграция.

Сред доводите на Дечев за исканата оставка са несправянето на ресорния кмет със задачите по отношение на европейските проекти и усвояването на средства по тях.
„Повече от година алармирам, че Марков не се справя добре с ресора, който ръководи, а той е един от най-важните отдели при това финансово състояние на общината. Очакванията към него бяха, че този отдел ще бъде локомотив, който ще дърпа Община Сливен напред, но това не се случи“, коментира за Slivenpost.bg. Деян Дечев.

По думите му, няма стиковка между Стоян Марков и Общинския съвет. „Не обсъжда с нас проектите, по които смята да кандидатства, представя ни ги в краен вариант, върху който ние да нямаме никаква възможност да коментираме и променяме. Такъв беше и случая с въпросния „ромски“ проект. До голяма степен това роптане и съпротива от страна на общинските съветници, беше заради личността на Стоян Марков, който постъпи по този начин – да не може нито Комисията по европейските проекти и евроинтеграцията, нито Общинския съвет да си каже мнението“, поясни още Дечев.

В крайна сметка, предложението беше прието. Така се дава зелена светлина на Община Сливен да кандидатства за безвъзмездна финансова помощ по линия на “Социално-икономическа интеграция на уязвимите групи. Интегрирани мерки за подобряване достъпа до образование”– Компонент 1, финансирана по ОП “Развитие на човешките ресурси” и ОП“Наука и образование за интелигентен растеж”. Одобрено беше и партньорско споразумение между Община Сливен и Сдружение “Ромска академия за култура и образование”, Фондация “Здравето на ромите”, Фондация “Регионален център за икономическо развитие” и детска градина “Звездица”.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук