Съвместна изложба „Преход“ на Ивелина Момчева и Никол Андонова в Нова Загора

Арт проект на две талантливи млади дами от гр. Нова Загора събра жителите на града вечерта на 13 юни 2023 г. в двора на Културен център – Къща „Проф. Минко Балкански“. В красивата обстановка на градината и под звуците на китари, двете авторки – скулпторката Никол Андонова и художничката Ивелина Момчева, посрещнаха с широките си усмивки своите скъпи гости. Сред тях беше и кметът на Община Нова Загора Галя Захариева със своя екип.

Никол Андонова представи събитието: „Аз и моята приятелка Ива сме тук, за да се върнем там, откъдето сме тръгнали, за да изградим мост към миналото и детството. Името на нашия общ проект е „Преход“ – една красива дума, която бихме могли да свържем с прехода на времето, пространството, поколенията, но и с интензивната многопластова действителност. Тази вечер и следващите няколко дни ще имате възможността първо да се спрете пред творчеството на Ива, да останете пред образите по платната й, да прочетете и вникнете в посланията, защото всяка нейна картина ни кара да се замислим и да я преживеем. Следва преход и аз ви очаквам в залата с футуристични монохромни пластики, където ще се опитам да ви въздействам контрастно на живота – без образи, конкретика, с много ефирност, елегантност, техника и доза мистика. Всичко това благодарение на хипнотизиращите свойства на смолата.“

Изложбата сама по себе си е произведение на изкуството. Творчеството на двете дами е представено по атрактивен начин, а вечерта на откриването й беше невероятно въздействаща, благодарение на интегрирането на изобразителното изкуство и музиката, представена от възпитаници на ОШИ „Илия Аврамов“.

Никол Андонова – NIKYOTO е едно от най-актуалните имена на съвременната българска арт сцена. Нейните авангардни пластики събират овации в различни точки по света. Ивелина Момчева вече има 3 самостоятелни изложби в София. Картините ѝ са провокативни и бунтарски, вплитат различни изразни средства, но имат една единствена цел – да накарат гледащия ги да се събуди и да се опълчи срещу системата, да пожелае свободата си.

Това, което обединява Никол и Ива е любовта към родната Нова Загора, детските спомени и към изкуството. Тяхната изложба стана възможна с подкрепата на партньори на авторките  – Фондация „Минко Балкански“, НЧ „Напредък – 2001“ и приятели, спонсорирали реализацията на идеята им. Към всички тях Никол Андонова изказа сърдечна благодарност, като се обърна със специални думи и към кмета на Община Нова Загора Галя Захариева.

Изложбата „Преход“ ще може да се види от новозагорци и гостите на града до края на седмицата.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук