Съдът потвърди избора на Атанас Атанасов за кмет на Твърдица

Административен съд – Сливен потвърди решението на Общинската избирателна комисия за избора на Атанас Атанасов като кмет на община Твърдица. В жалбата на опонентката му се твърди, че възползвайки се от служебното си положение, кметът на Община Твърдица неправомерно е съдействал за изплащането на еднократната помощ в размер на 300 лв. на стопаните, които доброволно са умъртвили прасетата си преди началото на предизборната кампания.

Плащането е извършено в Твърдица и Сборище, а тези две места не попадат в зоната на заболяването. Получатели на въпросното плащане били 90 % от ромските квартали в двете населени места, като за с. Сборище домакинствата, получили по 300 лв. били 44, а за гр. Твърдица бройката била по – голяма. Счита се, че с това плащане Атанасов си е осигурил минимум 400 гласа, а изборите били спечелени с около 250 гласа. Тя претендира от съда да отмени Решение № 150/04.11.2019 г. на Общинска избирателна комисия – Твърдица, с което е обявен за избран на втори тур за кмет на Община Твърдица Атанас Атанасов, издигнат от ПП „ГЕРБ”.

В решението на съда се посочва, че сумите са раздадени преди провеждането на изборите, същевременно процесът по изплащането на помощите е контролиран и координиран от държавни органи. Конкретни нарушения на изборния процес не са открити в протоколите от секционните комисии, ревизирани от съда. Решението все още не е окончателно и подлежи на обжалване в седемдневен срок

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук