Създават втори КАТ, който да ни спира на пътя

Управляващите предвиждат създаването на втори КАТ, който да събира пари от шофьорите по пътищата. Служители на Агенция „Пътна Инфраструктура“ (АПИ) ще имат право да спират автомобили за неплатена пътна такса (винетка) или тол такса.

Те ще разполагат и с данните за други нарушения, извършени със съответния автомобил. Задължителният годишен преглед ще бъде отказван, ако водачът на превозното средство е бил хванат да кара без винетка или има неплатени глоби или имуществени санкции по влезли в сила наказателни постановления или електронни фишове за нарушения, пише в. Сега.

При продажба на автомобила, електронната винетка няма да се прехвърля автоматично, а новият собственик ще трябва специално да уведоми АПИ за промяната. Това е записано в пореден проект за промяна на Закона за движение по пътищата, внесен в края на миналата седмица от група депутати от ГЕРБ начело със Станислав Иванов.

Само през тази година законът вече претърпя 6 корекции. Промените се правят заради въвеждането от началото на идната година на електронна винетка за леките автомобили и на тол система за изминато разстояние от тежките камиони от средата на август 2019 г.

Парадоксът е, че обхватът на тол системата, т.е. пътищата, за които ще важи, все още не е определен, не е ясно и за кои пътища леките коли ще плащат винетки. Глобите за нарушения за неплатена пътна такса започват от 300 и достигат 1800 лева.

Според новия проектозакон АПИ ще осъществява контрол върху спазването на задължението за движение на пътните превозни средства по пътищата, включени в обхвата на платената пътна мрежа. Това ще става с доклади за всяко установено нарушение, към които автоматично се прилагат статични изображения във вид на снимков материал и/или динамични изображения – видеозаписи. Те ще се приемат за доказателства за отразените в тях обстоятелства относно пътното превозно средство, неговата табела с регистрационен номер, датата, часа и мястото на движение по участък от път, включен в обхвата на платената пътна мрежа, и местонахождението на техническото средство – част от системата.

Пътната агенция ще създава и поддържа информационна система, в която се издават и съхраняват докладите. В нея обаче ще се съхраняват и съставени, но невръчени покани за съставяне на актове за установяване на административни нарушения, актове за установяване на административни нарушения и наказателни постановления за нарушения.

Според готвения закон определени от председателя на управителния съвет на АПИ длъжностни лица ще имат право да спират движещи се пътни превозни средства чрез сигнал със стоп палка с описваща полукръг червена светлина, като сигнал за спиране може да бъде подаден и от движещ се автомобил на АПИ. Досега такива права имаше само КАТ. Впоследствие те бяха позволени в определени случаи и за мобилни екипи на митниците и на НАП. Служители на новата структура – Национално тол управление, вече ще могат чрез постоянно светещ или мигащ надпис „Национално Тол управление – Следвай ме!“ да проверяват документите за самоличност и свидетелството за управление на водача, както и всички документи, свързани с управляваното превозно средство, пише в проекта за законови промени. Те ще връчват покани за съставяне на актове за установяване на административни нарушения, актове за установяване на административни нарушения, електронни фишове и/или наказателни постановления, включително и такива, съставени от други контролни или административнонаказващи органи извън структурата на АПИ.

Определените от управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” длъжностни лица ще имат право на достъп до водените от Министерството на вътрешните работи и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията регистри с оглед установяване на собствеността, ползването, вида и др. характеристики на превозните средства.

Ако колата е била засечена да се движи по платената пътна мрежа, без да е платена винетна такса, тя няма да бъде допускана до годишен технически преглед, докато собственикът й не се издължи на хазната, гласят други промени в закона.

Автомобилите няма да могат да напускат и страната, докато не си платят. Това е ново изискване за задължителните годишни прегледи. Досега за тях се искаше само бележка за платен годишен данък върху превозното средство към общините, но след като бе направена връзка между системите на КАТ и на общините, и това задължение отпадна.

Сега се предлага сериозно утежняване на режима – преглед да се отказва и за всякакви други непогасени нарушения по Закона за движение по пътищата.

При продажба на автомобил издадената за него електронна винетка няма да го следва автоматично, а новият собственик ще трябва специално да уведоми АПИ за промяната в срок от три работни дни. В противен случай няма да има право да му бъде издадена нова безплатна електронна винетка.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук