С допълнителните средства в План-сметката за чистота за 2024 г. гражданите ще получат по-качествени услуги

Благодаря на общинските съветници, че подкрепиха моето предложение, касаещо изменението на разходите, заложени в План-сметката за чистота за 2024 година. Макар сумите да нараснаха с 80 хил. лв., това ще гарантира повишаване на качеството на услугата, която получават гражданите на Община Сливен. Така ген. Кольо Милев коментира днес решението на Местния парламент да приеме да се повишат средствата, които Общината е предвидила в план-сметка за дейностите по събиране, транспортиране, третиране на битовите отпадъци в съоръжения и инсталации и за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване.

Ген. Милев предложи, парите за поддържане чистотата на места за обществено ползване и почистване на замърсени с отпадъци терени в землището на град Сливен, от 50 хил. лв. да стане 70 хил. лв. За същите дейности, но в град Кермен и селата, сумата от 220 хил. лв. да се промени на 280 хил. лв. Парите за увеличението ще дойдат от дофинансирането от Общинския бюджет.

„Смятам, че Община Сливен има възможност в бъдеще да оптимизира своите дейности по управление на отпадъците в много направления и милионите, които даваме за съфинансиране да се намалят. Трябва да търсим варианти разходите, които се правят към момента за събиране, транспортиране до депото в Хаджидимитрово и сепариране, да са по-малко“, допълни още Милев.

Като възможности за това, той посочи горене на част от боклука в ТЕЦ-а или продажба на отпадъците. По думите му, в противен случай, неминуемо ще се наложи повишаване на такса смет, която се събира от гражданите. Към момента, въпреки гласуваното днес увеличение на разходите за чистота, таксата за битови отпадъци, която плащат домакинствата и бизнеса, няма да се променя.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук