С изложба в Твърдица представиха престилката като семейна и родова реликва

Изложба „Престилката – семейна и родова реликва” беше показана в Твърдица. Красивите реликви бяха подредени в Ритуалната зала на НЧ „Св.Св. Кирил и Методий 1914” на 4 септември. Тя беше открита от кмета на Община Твърдица Атанас Атанасов.

Настоящата изложба е в резултат на проучване на видовете престилки, разпространени в селищата на общината: Твърдица, кв. Козарево, Сборище, Оризари, Шивачево, Червенаково и Боров дол, разказа уредникът на музея от отдел „Етнография” Надежда Тодорова. Най-стари, на повече от век са ръчно бродираните престилки, най-разпространени са фъканите престилки върху вълнен плат, след тях се нареждат по-късните, от средата на миналия век – машинно бродирани престилки върху вълнен и памучен плат (сатен). Н. Тодорова разказа за присъствието на престилката в ежедневието, в празника, в обредите и в ритуалите. Разказа и за многобройните й функции при раждането, през сватбата до погребението. Към нейната свещеност за жената се прибавя и фактът, че тя се приготвя в семейството и е обреден дар – знак за родство.

Екипът на Исторически музей-Твърдица изказва благодарност на всички „пазители на семейни и родови реликви”, които са предоставили своите престилки за фото документиране и благодарение на тях тази красота е станала достояние на всички, посетили изложбата.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук