С изложби, конкурси и концерти продължава празничната програма за Димитровден

С изложби, конкурси и концерти продължават честванията за празника на Сливен-Димитровден, съобщи зам.-кметът Пепа Чиликова.

За днес в празничната програма е включено отбелязването на 90 години от рождението на поетесата Станка Пенчева, която е носител на наградата „Добри Чинтулов“. Творческата вечер „Станка Пенчева – сливенка докрай“ се организира от Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ и ще се състои от 17.00 часа в камерната зала на ДТ „Стефан Киров“.

Друг акцент е откриването на Националната изложба за изобразително изкуство „Сливен 2019“. То ще се състои на 24 октомври от 17.00 ч. в изложбената зала „Сирак Скитник“. По време на събитието ще бъде връчена и наградата „Сирак Скитник“.

В програмата са включени и награждаванията на трите ученически конкурса, свързани с празника на града. Вчера наградите си вече получиха участниците в конкурса за стихове и дигитална снимка „Аз обичам Сливен“, организиран от Младежки дом и Младежки общински съвет. Днес  от 11.00 ч. в изложбена зала „Сирак Скитник“ ще бъдат наградени отличените деца – победители в 25-ото издание на конкурса за рисунка „Аз и моят град“, организиран от Община Сливен и Художествена галерия „Димитър Добрович“.  На 24 октомври от 18.00 ч. в Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“ своите награди ще получат участниците в конкурса за есе „Моят град – история, традиции, култура и образование“, организиран от Областна администрация, Регионално управление на образованието и Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“.

Преди това, от 16.00 ч. в Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“, почетният гражданин на Сливен проф. Иван Русев ще представи втори и трети том на сборника „Сливенци“ – издание на Сдружение „Мати Болгария“.

Тържественият концерт по повод връчването на годишните награди на Община Сливен за 2019 г. ще се проведе на 25 октомври от 18.00 ч. в зала „Сливен“. Участие в концерта ще вземат струнен квартет „Интро“, Тримата български тенори и поп-певицата Марияна Попова. Входът е свободен.

Предстоят и два концерта на откритата сцена на пл. „Хаджи Димитър“. На 24 октомври от 19.00 ч. за сливналии ще пее народната певица Илка Александрова. Втората концертна вечер, на 25 октомври ще започне с изпълнения на хаус музика от саксофониста Милен Стойков от 19.00 часа. Малко по-късно, в 19.30 часа на сцената ще излезе певицата Михаела Филева. Концертът ще завърши с празнични фойерверки.

И тази година празничният Димитровден ще започне с традиционната Света литургия в катедрален храм „Св. Димитър“ в 8.30 ч. В 9.30 ч. в къща-музей „Добри Чинтулов“ ще се проведе ритуалът по вписване името на носителя на наградата „Добри Чинтулов” за 2019 г. Георги Калайджиев в паметната лауреатска книга.

В 11.00 ч. на пл. „Хаджи Димитър“ ще започне тържествената церемония по повод празника на Сливен. Тя включва ритуал по издигане на националното знаме, знамето на Сливен и ЕО, приветствие по повод празника, благодарствен молебен за здраве и добруване на гражданите на Сливен и полагане на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук