С монтирането на „умни“ електромери ще следим потреблението си на ток онлайн

Снимка: pixabay

Народното събрание прие на второ четене промените в Закона за енергетика. Според него всички Възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), ще продават тока си на енергийната борса. Това засяга около 370 еко централи с мощност от 1 до Мвтч.

Освен това при използването на нови ВЕИ за собствени нужди няма да се плаща задължителната за производителите на ток такса „Задължение към обществото“.

Целта на измененията е да се повиши предлагането на електроенергия на свободния пазар, за което настоява бизнесът.

Сега енергията им се купува от НЕК и се пласира на регулирания пазар, от който се снабдяват битовите потребители и малките фирми. Мярката ще осигури допълнителни 1.5 ТВтч електроенергия на година, което е 7% от търгуваните сега обеми на Българската независима енергийна борса, посочи Валентин Николов, председател на енергийната комисия в парламента.

„Промените няма да повлияят на цената на електроенергията за бита. Доколкото разбрах от изказванията на Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране, поскъпването от 1 юли на тока за домакинствата ще е в рамките на инфлацията“, уточни Николов.

Други промени в закона за енергетика предвиждат всеки да може да следи онлайн потреблението си на ток, ако монтира така наречения умен електромер за своя сметка.

„Това дава възможност за реално плащане на това, което е потребено. Второто нещо, което е важно, че може да се потребява в часовите диапазони, в които е най-евтина електрическата енергия“, коментира председателят на парламентарната енергийна комисия.

Според Валентин Николов освен битовите потребители от промяната може да се възползва и всеки търговец на ток.

„Така вероятно ще се предотвратят и някои кражби на електроенергия“, смята той.

Очаква се Комисията за енергийно и водно регулиране да съобрази гласуваните днес изменения с новия регулаторен период от 1 юли тази година. Досега Законът за енергетиката е променян 14 пъти

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук