С цвете и любов: Честит 8 март!

На днешния 8 март отново отбелязваме Международният ден на жената. Празник на майката, но и на всяка жена.

Днес е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените. Започнал само като политическо събитие на социалистите, празникът постепенно става част от културата на много страни.

В днешно време на много места този ден е загубил своята икономическа и политическа окраска от миналото и става просто повод мъжът да изрази уважение и внимание към жените около него – да прегърне и поднесе цвете на любимата, майката, съпругата.

Всичко започнало на 8 март 1857 г. в Ню Йорк жени от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест срещу лошите условия на работа и ниското заплащане. Протестиращите са атакувани и разпръснати от полицията. Две години по-късно тези жени създават своя първи работнически синдикат.

Първият Ден на жената е отбелязан на 23 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия. Идеята за създаване на международен ден на жената се появява след бурната индустриализация и икономическа експанзия в началото на XX век, която поражда протести за подобряване условията на труд. Календарната дата се свързва с първата масова проява на жени работнички, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк.

На 27 август 1910 г. в Копенхаген се провежда първата международна конференция на жените, организирана от социалистическия интернационал. По предложение на германската социалистка Клара Цеткин се приема: Всяка година в една от първите недели на пролетта да се празнува деня на работничките и на международната им солидарност, с цел да се мобилизират широките женски трудови маси за борба за равноправие с мъжете във всички обществени сфери на живота. На следващата година, Международният ден на жената е отбелязан от повече от един милион хора в Австрия, Дания, Германия и Швейцария.

Макар и да се поражда на Запад, Международният ден на жената се отбелязва най-много в периода след Втората световна война на Изток. През 1965 г. 8 март е обявен официално като неработен ден и празник на жената в СССР.

Общото събрание на ООН през декември 1977 г. приема 8 март за Междунарден ден за правата на жените и за мир. Празнува се в над 30 държави по света като израз на признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените.

Първото женско дружество в България е основано през 1857 г. в град Лом. Сред основателките му са Еленка Ценко Тодорова, Ангелина Кръстьо Пишурка, Стефания Коста Стаменова, Мария Цоно Иванова и др.

Първоначално от 1911 г. празникът се отбелязва с беседи в тесен кръг, а през 1915 г. е първото публично честване. Като общобългарски празник 8 март се чества от средата на ХХ век.

От името на Slivenpost.bg: Честит празник, мили дами! Бъдете обичани, неотразими и вдъхновяващи !

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук