Тази нощ е направен опит кола да мине през протестиращите в Крушаре, блокадата остава

Вече една седмица продължава блокадата на пътя Сливен Ямбол при село Крушаре. Въпреки призивите на властта да прекратят протестите и на изразеното недоволство от шофьорите, на които протестът създава неудобства, недоволстващите от мерките за справяне с АЧС по свинете не се отказват да отстояват исканията си.

„Тази нощ беше направен опит през нас да мине мощен джип, както хората с алегнали на пътя, но за щастие го чуха и реагираха навраме, разминахме се без инцидент“, разказа за Slivenpost.bg Валентина Василева, организатор на протеста.

Чавдар Божурски:Повечето домашни прасета в Сливенско са умъртвени доброволно, време е протестиращите да приемат реалността

„Блокадата остава докато държавата не направи така, че стопаните да получат обезщетения за животните си, ако ги умъртвят или да регистрират прасетата сега, за да може после да обезщетят собствениците“, посочи още тя. Протестиращите предлагат като вариант и в областите където няма регистрирани случаи на чума като Сливен и Ямбол, да се разреши на стопаните да заколят животните си до месец декември. „Получава се така, че за да се спасят големите ферми, които ще бъдат обезщетени, се унищожава поминъкът на хората. За това, че животните не са регистрирани са виновни кметовете, които е трябвало да го направят и след това да повикат лицензиран ветеринар, за да им сложи ушни марки. Това не е направено и хората не са виновни“, допълни още тя.

По думите й, през вчерашния ден е имало няколко опита за
провокации към протестиращите както от страна на шофьори, които са искали да преминат през блокадата така чрез подхвърляне на листовки и опит за поставяне на плакат, който има други цели, различни от тези, за които се провежда вече едноседмичния протест в Крушаре.

И тази вечер протестиращи собственици на домашни прасета ще блокират пътя Сливен-Ямбол

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук