Творческите гилдии в Сливен – впечатлени и с висока оценка за Майските дни на културата

Изминалите събития, посветени на изкуството и културата през майските дни в Сливен, бяха сред акцентите на инициираната от кмета Стефан Радев среща с представители на различните творчески гилдии в града. Сред тях бяха писатели, поети, художници, музиканти, актьори, общественици, педагози, читалищни деятели. Единодушно бе мнението на творците, че тазгодишната програма на Майските дни на културата „Сливенски огньове“ е предложила феерия от интересни и разнообразни събития за различни възрасти и вкусове.

Кметът поздрави всички за съвместната работа досега и усилията, които полагат за обогатяване на изкуството и културния живот в града.

„Искам да благодаря на всички културни институти, творчески съюзи и индивидуални творци, които се включиха и задно успяхме да реализираме тазгодишните „Сливенски огньове“. Такива събития са плод на съвместната ни работа и на хората, които са най-активните, флагманът на културното развитие, културните институти от града и хората на изкуството“, заяви още кметът. В тази връзка бяха обсъдени предложения и идеи за следващата година, които да бъдат включени в културната програма и тя да бъде още по-атрактивна, да привлича нови публики.

На срещата тема на дискусия бе обновяване на пространства и обекти в Сливен, които да се превърнат в места за общуване и промотиране на различни културни събития. По думите на Радев Общината има амбиции в тази посока и обмисля различни възможности за финансиране. Освен това той посочи, че в момента се работи по идеята за промяна на статута и за увеличаване на размера на наградата „Сирак Скитник“, която Общината възстанови след петгодишно прекъсване. Призът е част от Националната изложба за изобразително изкуство – Сливен, която е сред ключовите събития в програмата за Димитровден.

„Вярвам, че изкуството трябва да бъде поощрявано, надграждано и подкрепяно във времето. Но това не може да се реализира само с общински политики, необходима е финансова помощ от страна на държавата. Особено за културните институти, които са под опеката на Министерството на културата“, бе категоричен градоначалникът.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук