Твърдица отбелязва днес 143 години от Освобождението си

143 г. от преминаването на руските войски и Освобождението на Твърдица от османско иго ще бъдат отбелязани днес. От 11.45 ч ще бъдат поднесени цветя на паметната плоча на освободителите при спазване на предписанията на здравните органи в условията на епидемична обстановка.
На 14 януари се навършват 143 години от преминаването на руските войски през Твърдица и първия ден на Свободата и́. През Твърдишкия проход първи слизат 103-ти Петрозаводски и 13-ти хусарски конен полк, командван от полковник Александър Пушкин (син). В редиците на Втори руски ескадрон, под командването на майор Кардашевски е четата на Симеон Стойков. Оттук преминава и четата на Панайот Хитов, подпомагаща русите през войната, която се изтегля към Сливен.
На този ден се прекланяме пред паметта на опълченците, участвали в Руско-турската война 1877-1878 г от Твърдица: Колю Павлов – VІІ опълченска дружина, Михо Димитров -V-та дружина; Иван Славов—VІІ дружина; както и участниците в доброволчески чети: Симеон Стойков, Стефан Стойков, Злати Г. Жабов, Кою Пеев Бошнака, Величко Иванов Величков и всички жертви по време на робството.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук