Температурите падат, чака ни нова грипна вълна

С понижаването на температурите се очаква нова грипна вълна. Това заяви пред БТВ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести.

„Когато е студено търсим затворени и отоплени помещения, където се събираме повече хора, а това предполага разпространението на грипа. Когато е много студено се свиват кръвоносните съдове в нашия нос, по-малко бели кръвни клетки влизат в нашата лигавица, а тя ни пази от вирусите и бактериите”, обясни проф. Кантарджиев.

В повечето европейски страни има слаба циркулация на грип. Две са държавите, които са по-засегнати в момента – Турция и Швеция. Отчита се и нарастване на болните във Великобритания.

„През този сезон доминира т.н. пандемичен грип H1. Нашата лаборатория миналата седмица доказа 11 случая на грип, познат още като свински. Ситуацията обаче не е епидемична. 2015 г. – 2016 г. се разбра, че той е опасен за пълните хора и бременните жени”, каза още проф. Кантарджиев.

Важно е да не се подценява леката кашлица през този сезон, защото тя може да прерасне в бронхопневмония.

„Тази година много мъчат народа метапневмовируси. Това са вируси, които засягат системата. Правят една тежка кашлица, при която, ако не се вземат мерки на края на първата седмица, продължава три седмици и може да завърши с пневмония, както става при много хора. Слава Богу, при тези негрипни вируси пневмониите са леки и минават бързо. Важното е да се разберат и да бъдат лекувани“, предупреди проф. Кантарджиев.

Що се отнася до усложненията при грипа, те се случват рядко, но са много тежки и засягат нервната система, подчерта той.

„За съжаление и тази година доказахме грипни вируси, които са при възрастни хора със засягане на мозъка. Винаги трябва при загуба на съзнанието, силно главоболие да се търси болнична помощ!“ , категоричен е проф. Кантарджиев.

„Най-важното при този грип, който сега доминира, защото е осем пъти повече от другия H3, поне по наши данни, при него дихателната недостатъчност веднага трябва да се лекува с допълнително кислород. Колегите от болниците го знаят. Сега да пращат материали на тежко болни, за да сме наясно в коя област какъв грип има и да се взимат мерки“, посъветва експертът.

Самолечението не е за препоръчване. Антибиотикът трябва да бъде предписан от лекар.

„Преди да се изпише антибиотик трябва да се направи бактериологично изследване. Да, то става след 48 часа, но тогава е ясно кой е микробът и с кой антибиотик трябва да се лекува, а не да се прилага на сляпо”, обясни още директорът на Националния център за заразни и паразитни болести.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук