Тестът на системата за ранно известяване BG-ALERT в Сливен ще бъде на 21 ноември

Тестовете на системата BG-ALERT започват от вторник. Тестът в област Сливен ще е на 21 ноември. Тестовете ще продължат до 29 ноември, когато ще има национален тест. Абонатите и на трите мобилни оператора ще получават тези съобщения. Това каза директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Александър Джартов.

Той разкри и как ще изглеждат съобщенията, които ще получават гражданите. “Получавате съобщение със съответния текст. Вижда се, че е от BG-ALERT, изписва се текстът, който показва самото ниво на тази опасност”, обясни той и каза, че в съобщението има и линк, така че гражданите да могат да получат допълнителна информация, в случай, че е необходимо. Той уточни, че може да има малка разлика при вида на съобщенията, но тя се дължи на по-стария софтуер на самото устройство или на операционната система.

Ето и графика, по който ще бъдат направени тестовете:

Началото е 7 ноември в Габрово.

На 14 ноември съобщения ще получат хората от областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен.

На 15 ноември са Велико Търново, Разград, Русе и Силистра.

На 16 ноември съобщения ще получат във Варна, Добрич, Търговище и Шумен.

На 21 ноември в Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол.

На 22 ноември в Благоевград, Кюстендил, Перник, София и Софийска област.

На 23 ноември са тестовете в Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково.

Предвижда се на 29 ноември да се проведе национален тест в страната. Тогава, в продължение на половин час – от 12:00 до 12:30 часа, ще бъде излъчвано съобщение, съдържащо текст на български и английски език.

Николай Симеонов, част от обединението ДЗЗД „Сискод“, което изготвя системата коментира, че тестовете ще се провеждат на регионален принцип. Той посочи, че основната цел на приложението е да известява населението за предстоящи бедствия, проблеми и т.н.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук