ТЕЦ Сливен: Горивото, което използваме не замърсява околната среда и въздуха

Горивото, което използва „Топлофикация Сливен“ ЕАД не замърсява околната среда и въздуха в града. Това беше обявено днес по време на среща в Община Сливен между ръководството на дружеството и представители на Общински съвет-Сливен. Събирането е организирано от местния парламент във връзка с питания какво гориво се използва за топлоенергия и има ли основания за притеснения.

„Най-важно за нас и нашите съграждани е да се спазват екологичните стандарти. Няма да правим компромис в тази връзка. За това беше свикана и тази среща, за да обясни ТЕЦ-Сливен своята дейност“, поясни кметът Стефан Радев.

 „Топлофикация Сливен заменя част от въглищата, които използва за производство на топлинна енергия, с екологично гориво. По този начин значително ще бъдат намалени разходите за въглеродни емисии. За нуждите си ТЕЦ-ът използва предимно въглища и брикети, които са скъпи. Отделно е необходимо да закупуват така важните въглеродни емисии, които се търгуват на борсов пазар и последната година цената им е нараснала в пъти“, обясни директорът  на дружеството инж. Павлин Костов.

Той допълни, че дружеството има всички разрешителни за дейността си, включително отговаря и на европейските директиви. Това включва и използването на биомаса и/или модифицирано гориво RDF (Refused Derived Fuel, експлоатирани в страните членки на Европейския съюз, което се взима от сертифицирани източници.

„Аз съм роден и живея в този град, семейството ми живее тук, детето ми живее тук. В този ред на мисли искам да подчертая, че ние се стараем и работим така, че никога няма да позволим да замърсяваме въздуха“, категоричен беше директорът на ТЕЦ-Сливен.

Председателят на борда на директорите инж. Ангел Ангелов поясни, че иновативната дейност на предприятието е насочена към поддържането на ниска цена за абонатите.

„При нас работят около 290 човека. 99% от нашите служители живеят в Сливен. Ако имаше нещо нередно, повярвайте ми, щеше да се разчуе“, каза от своя страна Ангелов.

Той посочи още, че през последните години многократно нарастват разходите на дружеството. Това е основната причина, която е накарала ръководството да търси алтернативни източници на енергия.

„Опитваме се да предприемем навременни мерки, които да подобрят екологията и да удължат живота на ТЕЦ-а. Едното, което ни поддържа, са хората, другото е общината. И нашата услуга трябва да е в помощ на общината“, допълни председателят на борда на директорите.

От дружеството отправиха покана към общинските съветници да отидат и на място да се запознаят с процеса на дейността на ТЕЦ Сливен.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук