ТЕЦ Сливен относно разпоредената от прокуратурата проверка: Изрядни сме !

ТЕЦ Сливен излезе с официална позиция относно разпоредената от Върховната
административна прокуратура проверка на дружеството.

„По повод разпространеното съобщение от Върховната административна прокуратура, че възлага на министър на околната среда и водите Емил Димитров незабавна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци в четири ТЕЦ-а, посочвайки, че ние сме сред обектите на проверката, заявяваме, че притежаваме необходимите разрешения за работа с това гориво, както и документи за произхода на всяка една доставка. В комплексното ни разрешително е разписано, че имаме право да осъществяваме съвместно изгаряне на модифицирано гориво РДФ и биогорива.

При предишни проверки бе констатирано, че няма никакви извършени нарушения. Уточняваме, че количеството на модифицирано гориво, което оползотворяваме е в рамките на нашето разрешително т.е. около 5- 6% от горивния микс. Отново заявяваме, че в ТЕЦ Сливен се изгаря RDF гориво и биомаса с произход от България.

Ние не горим боклук, а модифицираното гориво RDF, което е предварително сепариран, специално преработен и обеззаразен отпадък, класифициран с конкретен код и предназначен за изгаряне. Имаме специална инсталация, проектирана и изградена в съответствие с европейските изисквания и норми. На територията на площадката имаме очистваща инсталация и електрофилтри, които пречистват изпусканите емисии от дейността ни. Нашите съоръжения напълно отговарят на изискванията на европейските директиви и българското законодателство. Същите се експлоатират при изпълнение условията на издадените от МОСВ комплексни
разрешителни.

Както сме го правили и до сега, оказваме пълно съдействие на МОСВ. Ще предоставим всички документи, които ни бъдат поискани. За нас е важно контролът да е стриктен.

Непрекъснато ни се правят проверки. Само за миналата година ни бяха направени над 15. Не се притесняваме и се надяваме за пореден път както институциите, така и гражданите да се убедят, че изцяло се придържаме към нашето разрешително!“ се казва в позицията на топлофикационното дружество, която беше изпратена до медиите днес.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук