„ТЕЦ“ Сливен с дългогодишен ангажимент към устойчивото развитие и екологичното производство

„Топлофикация“ Сливен има дългогодишен ангажимент към устойчивото развитие и екологичното производство. Като една от големите топлофикации в България, тя се ангажира да намери баланса между защитата на околната среда и социално-обществената отговорност. Така инж. Павлин Костов-директор на предприятието, коментира дейността на дружеството, което ръководи.

„Имаме дългогодишен ангажимент към устойчивото развитие и екологичното производство. Ние непрекъснато подобряваме работата си чрез проактивен подход към предизвикателствата на зелената политика на Европа, с акцент върху възобновяемите енергийни източници и ефективното използване на енергията, както и отговорна употреба на ресурси, включително изкопаеми горива и суровини. Не на последно място, провеждаме редовен екологичен одит и винаги се стремим да осигуряваме открита и прозрачна комуникация. Ние гарантираме, че всички инсталации и съоръжения се проектират, експлоатират и поддържат с оглед свеждане до минимум на екологичните рискове“, допълни той.

Инж. Костов поясни и какви са конкретните мерки за опазването на околната среда. По думите му в „Топлофикация“ Сливен се извършва много строг мониторинг на екологичното въздействие. Директорът напомни, че са изградили очистваща инсталация и са монтирали надеждни електрофилтри за пречистване на фините прахови частици. „Предприехме поредица от дейности, насочени към подобряване на енергийната ефективност. Голяма чест за нас е, че за всички тези усилия получаваме признанието на хората и институциите“, посочи още той.

„Ние виждаме краткосрочното бъдеще на „Топлофикация“ Сливен в частична замяна на въглищата с природен газ. Това ще доведе до чувствително намаляване на въглеродните емисии и до подобряване на състоянието на околната среда“, заяви Костов и допълни, че в чужбина синьото гориво е прието за много по-екологичен и чист източник на енергия в сравнение с въглищата.

Според него, дружеството увеличава инвестициите в съвременни зелени технологии, но в целия този процес на производство на екологично чиста енергия срещат и трудности, свързани с голямата бюрокрация. „Подготвяме огромно количество документи, дори за малките инвестиции. След това идва ред на чакането да се разгледат тези документи и след това да се одобрят от всяка една отговорна институция. Има проекти, за чието стартиране, чакаме разрешителни с години. Това бави инвестиции с положително влияние, както за предприятието, така и за местните. Много се надявам един ден административните процедури да бъдат ускорени, за да реализираме по-лесно нашите екологични инвестиции“, допълни директорът на сливенската Топлофикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук