Токът поскъпва от днес, за абонатите на EVN увеличението е най-голямо -с 4 %

Близо с 3 процента средно поскъпва токът за бита от днес, реши окончателно енергийният регулатор. Най-голямо повишение има за клиентите на EVN- с 4 на сто, на ЧЕЗ – с 3 процента, а за Енерго-Про увеличението е с 1 процент, съобщава БНР.

Основните причини да има повишение, вместо предвиденото леко намаление, са, че предстои и най-малките фирми вече да купуват ток от свободния пазар, както и заради това, че ТЕЦ „Марица Изток 2“ трябва да продава определени количества от своята електроенергия на регулирания пазар.

Въпреки че спрямо сегашните, цените на топлоенергията стават по-високи, председателят на енергийния регулатор Иван Иванов и този път защити тезата си, че през предстоящия отоплителен сезон потребителите на парно ще платят по-малко от предишния, като разликата между двете ценови решения е около 13 процента:

„Ако се отчете анексът, който бе сключен към договора между „Газпром“ и „Булгаргаз“, се изискваше възстановяване на надвзети суми на българските потребители, което всъщност е взето като решение, се реализира, при фактурата за изравнителните сметки, отново имаме намаление с 4,54%“

От днес природният газ поевтинява с 6 процента и ще струва близо 19 лева за мегаватчас без такси и налози.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук