Тонове сирене и кашкавал залежават в мандрите

Производители на млечни продукти алармират, че тонове от продукцията им залежава в складовете. Изследване на Центъра за икономически анализи на селското стопанство показва, че производството на саламурено сирене намалява, но това на имитиращи продукти се запазва. Тази година ще изядем близо 15 000 тона сирене с растителни мазнини. Според експертите причината за това е цената на продуктите, съобщава Нова телевизия.

„Складовете ни са пълни, както никога досега. Произвеждаме над 150 тона сирене. Втора година алармиране, че не е нормално да се работи с растителни мазнини. Естествено, хората купуват по-евтиния продукт“, каза Иван Грънчаров от Асоциацията на млекопреработвателите.

По думите му сиренето от истинско мляко струва над 7-8 лв. Той е категоричен, че производството на имитиращи продукти трябва да бъде спряно. Първата мярка за решаване на проблема би била ограничаване на производството, което ще доведе до съкращаване на служители. Според Грънчаров това може да предизвика и фалити в предприятията.

Министърът на земеделието и храните Румен Порожанов заяви, че се има засилен контрол върху вложените мазнини в млечните продукти. Към момента няма регистрирани нарушения. Нямало и предпоставки за увеличаване на цената на продуктите.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук