„Топлофикация“ Сливен договаря доставки на въглища, не може да си позволи да мине на природен газ заради високите цени

„Топлофикация“ Сливен за сега е с най-малко увеличение на цената на топлинната енергия в страната, но едва ли ще успеем да изкараме целия сезон на тези стойности. Това прогнозира инж. Павлин Костов – изпълнителен директор на дружеството. „Постигнахме по-малко от 4 % увеличение, обирайки голяма част от резервите ни, но без това да е за сметка на належащите ремонти. Изхождайки от ситуацията с цените на горивата, които се покачват постоянно, смятаме, че е много вероятно след Нова година да има увеличение на цените на топлинната енергия. Последната дума обаче е на КЕВР“ , коментира още той.

По думите му, сливенската Топлофикация работи на въглища, но и в тяхната цена се забелязва устойчива тенденция за покачване, която е допълнително подкрепяна и от тенденцията за увеличаване на въглеродните емисии. „Изгарянето на природен газ също е свързано с отделяне на въглеродни емисии, които трябва да се плащат, затова нашия стремеж в посока преминаване на работа с това гориво е попарен. В Сливен, нашите клиенти не биха могли да плащат парно, ако трябва да заложим цена на природен газ“, категоричен е той.

Инж. Костов поясни, че това, което дружеството прави в момента е да договаря дългосрочно с контрагентите си доставки на въглища – местни лигнитни и внос от Русия. „Чрез дългосрочните договори с нашите доставчици се опитваме да си гарантираме цени, за да можем да прогнозираме евентуален ръст на при тях и да го балансираме колкото можем“, посочи той.

Ръководителят на „Топлофикация“ отбеляза също, че продължава разширяването на топлинната мрежа и включването на нови абонати към дружеството. Присъединени към мрежата са няколко блока в кв. „Българка“ и кооперации в центъра. Проектира се включване на абонати и в района на площад „ Васил Левски“.

Относно договорите с абонати за пределни цени на топлоенергията, той посочи,че такива се сключват през целия отоплителен сезон в Информационния център на Дружеството срещу областната болница.

Дружеството има готовност за включване на отоплението в града. Отделни жилищни кооперации обаче могат да подадат заявление парното има да бъде пуснато по-рано.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук