„Топлофикация“ Сливен планира най-малко увеличение на цената на парното в сравнение с другите топлофикации

„Топлофикация“ Сливен планира най-малко увеличение на цената на парното в сравнение с другите топлофикации. Това стана ясно след изнесените данни от входираните заявления от топлофикациите за промяната в цените на парното. Дружеството е заявило пред КЕВР желание за промяна на цената на топлинната енергия с 5%.

„Живеем в много трудни времена. Върху дейността на топлофикациите оказват влияние не само пандемията, а и много други фактори, от които зависи нашето бъдеще. Нарастващите цени на квотите въглеродни емисии и желанието да инвестираме непрекъснато в употребата на технологии, които ще подобрят екологичните параметри на топлофикациите водят до забавяне, но в бранша сме мотивирани да работим активно, за да постигнем целите на ЕС“, каза изпълнителният директор на „Топлофикация“ Сливен инж. Павлин Костов.

Напомняме, че ЕС си постави за цел да постигне въглеродна неутралност през 2050 година, като една от важните предпоставки за това, е създаването на екологично производство на топлинна енергия.

През последните години се наблюдава значително увеличение на цената на въглеродните емисии, които се търгуват на борсов принцип и всички производства, които генерират въглеродни емисии, са задължени да ги купуват. Преди година 1 тон въглеродни емисии се търгуваха за около 22 евро, а в последните дни цената им надмина 47 евро. Прогнозите на световните експерти са за все по-сериозно увеличение, като могат да надхвърлят 100 евро за тон.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук