Топ спортистите на Сливен за 2021 г. бяха отличени с награди на Общината

Наградите на Община Сливен на 10-те най-добри спортисти, треньор, отбор от колективните спортове, най-добър спортист с увреждания и бъдещи звезди на Сливен за 2021 г. бяха връчени на официална церемония на 14 декември. Победителите в престижната класация бяха избрани от експертна комисия от треньори от различни видове спорт.

От сцената на зала „Сливен“ зам.-кметът Пепа Чиликова поздрави топ спортистите от името на кмета Стефан Радев, техните лични треньори и родители, като им пожела още много съпътстващи успехи, да продължават да се развиват и да надграждат постиженията си с нови, още по-големи.

„Радвам се, че имаме възможност да ви благодарим за всички мигове на гордост, които ни подарихте през тази трудна година. С вашите всеотдайност, неуморен труд и дисциплина, вие сте пример за всички нас. От името на кмета Стефан Радев и от мое, искам да ви уверя, че Община Сливен ще продължи да ви подкрепя и да създава все по-добри условия за спорт в нашия град. Нека Новата година да ви донесе всичко, за което мечтаете, а вашият полет, да бъде още по-нависоко“, заяви още зам.-кметът Чиликова. Тя пожела на всички весели празници, изпълнени със здраве, много вяра и надежди.

За спортист № 1 на Сливен беше избран Божидар Андреев. Състезателят на Спортен клуб по вдигне на тежести „Христо Бъчваров“ зае пето място на олимпийските игри в Токио през тази година. Негов подгласник е Васил Маринов  – състезател на Спортен клуб по вдигане на тежести „Стоте войводи“ и шести на Европейското първенство за мъже. Освен това е спечелил сребърен медал на Световното първенство до 20 години. Трети е Петър Ангелов, състезател на Спортен клуб по вдигане на тежести „Христо Бъчваров“, който се нареди на 7 място на Европейското първенство по вдигане на тежести за мъже, в категория 67 кг. Негов треньор е Севдалин Минчев. Спортист № 4 –  Димитър Ташев, състезател на Спортен Клуб по лека атлетика „Михаил Желев“, спечелил 2 място на Европейското първенство за  юноши до 20 г., в дисциплината троен скок, 2 място на Балканското първенство за юноши до 20 г на открито и 3 място на Балканското първенство в зала.

Спортист № 5 – Софи Тенева, състезател на Спортен Клуб по борба „Станка Златева“, спечелила 2 място на Световното първенство  по борба за кадетки, в категория – 61 кг. Неин треньор е Станка Златева.

Спортист № 6  – Магдалена Кисьова, Спортен клуб „Сини камъни-2008“ – завоювала 3 място на Световното първенство по скокове батут – за девойки, младша възраст.

За късметлийското място на Спортист № 7, борбата беше изключително изравнена по всички показатели. По тази причина, статуетки получиха женската тройка  Маринела Иванова, Петя Георгиева и Гергана Калчева, състезателки на Спортен Клуб по акробатика „Стефан Данчев“, завоювали 8 място в балансова комбинация на Световното първенство за старша възраст по акробатика, с треньор Виолета Бинева и състезателката от Спортен клуб „Сини камъни“ Кристина Стамова, спечелила 5 място на Световното първенство по скокове на батут, с треньор Бояна Димитрова.

Спортист № 8 –  Деница Кабаджова, състезател по шотокан  карате-до към клуб по бойни изкуства „Грифон“  – с 2 място от Световното първенство, при 16-17 годишните.

Спортист № 9 – Димитър Грахов, състезател по шотокан карате-до към клуб по бойни изкуства „Грифон“, завоювал 2 място от Световното първенство, при 16-17 годишните.

Спортист № 10-  Емине Осман, състезател на Спортен Клуб по борба „Станка Златева“, спечелила 3 място на Световното първенство за кадетки по плажна борба  в категория – 50 кг. Плажната борба е заявена в програмата за Олимпийските игри в Париж през 2024 г.

За най-добър треньор за 2021 г. беше обявен Пламен Братойчев, личният треньор на спортист № 1 на Сливен – Божидар Андреев.

За най-добър спортист при хората с увреждания тази година е определен състезателят по спортна стрелба и тенис на маса – Ваня Манолова.

Отличието за най-добър отбор отиде при мъжкия отбор на ВК „Сливен волей”.

За бъдещи звезди в индивидуалните спортове бяха определени състезателите по акробатика – Мириям Мехмедов, Емили Йорданова, Елица Илиева и Дария Караджова. Треньор на младите акробати е Виолета Бинева.

Сред бъдещите звезди са още – Станимира Димитрова – Спортен клуб по ориентиране „Сини камъни“, Християна Василева – Клуб по лека атлетика „Михаил Желев“, Диян Христов–джудо, Елица Тодорова– джудо, Божидара Колева–джудо, Тримата джудисти са състезатели на Спортен клуб „Хаджи Димитър“. До тях се нареждат състезателите по шотокан карате-до – Самуил Въндев, Лъчезар Димитров, Стилиян Кючуков и Георги Узунов. Младите каратеки се подготвят при Теодора Въндева в Клуб по бойни изкуства „Грифон“. За бъдещи звезди бяха избрани още състезателите по джудо – Никола Ников, Петър Русев и Иваная Христова. Треньор на младите джудисти е Стоян Димитров в Спортна Академия „Биоком“.

За бъдеща звезди в колективните спортове бяха отличени –  БК „Тони 7“ – отбор момичета, 14 години с треньор Ивайло Христов; ФК „Сините камъни 2013 “  – отбор деца с треньор Илиян Илчев; СК по Баскетбол „Сливен-2010 – отбор момчета, 14 години с треньор Ангел Стефанов и ОФК „Сливен 2000“  – подготвителна група с треньор Коста Петков.

Специалната награда за вдъхновение и принос към спорта беше връчена на  състезателите от Спортен клуб по акробатика „Стефан Данчев“ и техния треньор Виолета Бинева. Те представиха Сливен в телевизионното шоу „България търси талант“, като спечелиха симпатии и вдъхновиха зрители от цялата страна.

Всички отличени спортисти получиха парични и предметни награди.

В програмата на вечерта участваха състезателите от Спортен клуб по акробатика „Стефан Данчев“, които поднесоха на публиката атрактивно акробатично шоу, младият певец Иван Едрев и Балет „Барби“ при Военен клуб-Сливен.

Сред гостите на награждаването бяха председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общински съветници, началници и представители на институции в Сливен, спортните величия Калинка Лечева и Станка Златева, треньори и граждани.

Церемонията по награждаване се проведе, съгласно наложените в страната противоепидемични мерки.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук