Само трима, преболедували Ковид-19, са дарили кръвна плазма в Сливен

Трима човека, преболедували Ковид-19, са дарили реконвалесцентна плазма в Кръвен център Сливен на 1 декември. Това съобщи за Slivenpost.bg д-р Рая Ралева -лекар от Отделението по трансфузионна хематология в Сливен. И тримата дарители са дошли, за да станат донори за конкретни болни, които лежат в разкритите структури за лечение на Ковид -19 в областта, посочи още тя.

До този момент няма желаещи да дарят плазма просто заради доброволческия акт, всички идват за определен пациент и предполагам, че още дълго време ще е така. Реално ние не можем да удовлетворим нито Районните центрове, нито нуждите на всички болни защото нямаме дори депо, поясни специалистът.

По думите й, за деня е имало записани повече хора, но тъй като не са отговаряли на определените условия за даряване, не им е взета кръв. „Имаше недоразумение във връзка със срока от 40 дни, който трябва да бъде спазен след положителния резултат от PCR теста. Всъщност имаше и противопоказания за кръводаряване така, че една част от записаните отпаднаха“, допълни Ралева.

Тя отново подчерта, че първото и задължително условие е PCR-а да е документиран, освен с положителен резултат, идвайки кръводарителя при нас трябва да носи копие защото то остава в досието, което му се създава при нас като дарител на плазма. „Трябва да са минали 40 дни от положителния PCR тест, да е подходящ за даряване на цяла кръв и въпреки, че са минали горепосочените дни да няма клиника, да няма никакви симптоми и да не приема лекарства защото и такива се обадиха, които още се лекуват“, каза тя.

Плазмата дарена от един човек в Сливен може да помогне само на един, тъй като в Сливен начинът на извличане на ценната съставка е чрез стандартно кръводаряване. Може да се помогне на трима болни, ако тя се взима чрез плазмафереза, а такава в сливенския кръвен център няма.

Тъй като дарителството може да се извършва само в определени дни и часове, д-р Ралева призова желаещите да си запишат час, за да не става дублиране на тел. 044 662623.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук